1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Масови проверки и установени нарушения на горското законодателство във Видинско

Масови проверки и установени нарушения на горското законодателство във Видинско

Нередности са установени и в проверените обекти за съхранение, преработка и търговия с дървесина

Екипи от експерти и горски инспектори от Изпълнителна агенция по горите и регионални дирекции София и Ловеч извършиха масови проверки в горски територии, в обхвата на дейност на РДГ - Берковица. Проверени са 8 насаждения за добив на дървесина, 6 обекта за съхранение, преработка и търговия с дървесина и един адрес на физическо лице. Установени са редица нарушения по Закона за горите, спряна е дейността по добив на дървесина в две сечища и предстои съставянето на 14 акта. Задържани са едно моторно превозно средство, 7 пространствени куб. м дърва за огрев.

В две от проверените насаждения – държавна и частна собственост, намиращи се в землището на с. Големаново, общ. Кула, където се води възобновителна сеч - „постепенно –котловинна“, проверяващите са установили, че са заложени котли с размери по-големи от допустимото и на места без достатъчно  количество подраст. Констатирано е изграждане на просеки, които не са предвидени в технологичните планове, сеч на немаркирани дървета и нередности в документацията на обектите.

В землището на с. Подгоре горските служители са проверили моторно превозно средство, натоварено с 6 пространствени куб. м дърва за огрев от зимен дъб. Дървесината е била маркирана, но водачът не е представил превозен билет, доказващ законния й произход. Проверяващите установяват, че транспортираната дървесина е от сечище в частен имот, за който има издадено позволително, извършена е сеч, но насаждението и отсечените дърветата не са маркирани с контролна горска марка.

Нередности са установени и в проверените обекти за съхранение, преработка и търговия с дървесина: съхранение на немаркирана дървесина; експедирана дървесина по превозни билети в размер, по-голям от постъпилия в склада; прекъсвания на записите за видеонаблюдение; неразчитане на регистрационните номера на влизащите и излизащи от обектите автомобили при записите от видеонаблюденията и др.  

Засилените проверки от ИАГ и нейните структури по спазване на горското законодателство и по контрол върху дейностите, които се извършват в горските територии продължават в цялата страна.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.