1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Нова рибовъдна ферма изграждат във Великотърновско

Нова рибовъдна ферма изграждат във Великотърновско

Сладководната инсталация за интензивно отглеждане на риба ще бъде в зоната на язовир "Ал. Стамболийски"

Първият проект от Великотърновска област по Оперативната програма за развитие на рибарството беше подаден в териториалното звено на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) в края на миналата година. В него се предвижда изграждане и оборудване на ферма за аквакултури в плаващи мрежени клетки, наречени садки. Сладководната инсталация за интензивно отглеждане на риба ще бъде в зоната на язовир "Ал. Стамболийски", която законът е определил за аквакултури, близо до язовирната стена.

Специалистите поясняват, че в такава рибовъдна ферма могат да се отглеждат най-различни риби - американски и европейски сом, бял амур, толстолоб, шаран, щука. А язовир "Ал. Стамболийски", който е само за любителски риболов, е подходящо място за развитие на садково стопанство, пише в. "Янтра Днес".

Великотърновският клон на "Напоителни системи" ще дава под наем язовирите "Караисен", който е определен за стопански риболов, и "Негованка" и рибарниците край Караисен, които са предназначени за аквакултури.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.