1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Новогодишен поздрав на изпълнителния директор на ИАГ - инж. Стоян Тошев

Новогодишен поздрав на изпълнителния директор на ИАГ - инж. Стоян Тошев

Зад всички успехи, малки и големи, зад всички усилия и труд, стоят имената на много достойни лесовъди

Уважаеми лесовъди и служители в горската система, 

Скъпи колеги,

След броени дни ще изпратим 2023 година в историята, за да запише там своите събития и факти от един динамичен политически и икономически живот, да остави статистиката от мащабните пожари и разрушителни наводнения в национален и световен мащаб - катаклизми, които се отразиха по различен начин във всяка сфера на човешката дейност. Наложи се да работим в условията на множество глобални кризи, които засегнаха и горската сфера в различни аспекти. 

Благодаря Ви, че успяхме да реагираме адаптивно в преодоляването на тези предизвикателства и да бъдем добри стопани на гората. Ще изпратим 2023 г. с много сбъднати намерения и планове. Споделихме успехи, ще бъдем по-мъдри след неуспехите. 

На изпитание бяха поставени усилията и трудът на лесовъдите и горските служители в грижата им за отглеждането и възстановяването на горите, в извършването на лесозащитни мероприятия и в борбата с незаконните практики, както и в опазването на дивеча. 

Отново фокус в летните месеци бяха пожарите в горски територии. Тази година станахме свидетели на безпрецедентни горски пожари, причинили големи екологични и икономически щети. На крачка от границата с България горяха хиляди декари гори в съседна Гърция, в района на Александрупулис. Стотици горски служители от всички горски структури – горски и ловни стопанства, държавни предприятия, регионални дирекции по горите, с противопожарната техника, с която разполагат, подкрепиха екипите на пожарната в най-невралгичните точки. Бяхме заедно с колегите на терен, където видях прилагането на превенция и организация, благодарение на които бяха спасени стотици декари българска гора и без които щяхме да имаме страшни картини като в някои съседни държави. 

И тук думата превенция е ключова. 

Измененията в климата са все по-реални и това е видно от промените в най-чувствителните горски екосистеми, каквито са иглолистните култури и полезащитните горски пояси в Добруджа. Доказателство е и разширението на ареала на горски вредители. 

Тук е мястото да благодаря, че в търсене на професионалните отговори в кризисните ситуации до нас беше лесовъдската наука. Онази наука, която винаги е била в основата на силна и активна горска политика, способна да разрешава проблемите. Сигурен съм, че така ще бъде и занапред. 

Сблъсъкът с трудностите беше и повод, за да измерим и ценностната си система, личностна и тази на лесовъдската колегия като цяло. За пореден път се убедихме, че е еднакво вредно както да хиперболизираме успехите, така и проблемите и че сме в пъти по-успешни, ако сме единни, не в мненията си, а в разбирането за търсене на конструктивни решения.    

В този смисъл продължава нашият диалог с всички заинтересовани страни, с представителите от бизнеса, браншови и неправителствени организации. Надяваме се това активно взаимодействие да продължава и да се реализира в активни действия – смислени, последователни, професионални, основани на интелигентни и научно-обосновани позиции и становища.

С продължаване на активния диалог и съвместна работа с институциите, МВР, НАП, Жандармерия ще направим всичко по силите си да задържим положителната тенденция, свързана с контрола и опазването на българската гора. Усилията ни ще бъдат насочени да затвърдим показателите на спад на нарушенията и повече предотвратени бракониерски прояви със задържани нарушители. Всичко това е отново следствие от добрата превенция, по-голям брой проверки, присъствие на терен на контролните органи с цел дисциплиниращ ефект. Цифрите няма да се променят изведнъж драстично, но съм сигурен, че правим стъпки в правилната посока и реакцията ни с всяка година става все по-добра. 

Постигнатото е повод да гледаме по-уверено напред, да чертаем по-амбициозно и за по-далечен хоризонт. Мотивация в тази посока ни дава сърцатата работа с деца на лесовъдите и горските служители. Благодаря на горските педагози, че са така отдадени на тази кауза, че мисълта да възпитаме едно образовано поколение, включително информираността за дейностите в горите, става все по-осъзната. 

Скъпи колеги, 

Зад всички успехи, малки и големи, зад всички усилия и труд, стоят имената на много достойни лесовъди. Те са лицето на колегията, а не негативните примери, срещу които ежедневно се борим. Нека покажем пред обществеността тези добри примери!

Оценявам възможността, че мога да пожелая на всеки един от Вас и Вашите семейства много здраве. Нека през Новата година ни обединява повече радост от успехи, постигнати в стремеж към общата цел за по-добро бъдеще на българската гора!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.