1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Обезопасиха електропроводи в Сливенско

Обезопасиха електропроводи в Сливенско

Монтираният тип изолатори са ново техническо решение и се използват за първи път в България

Изолации по въздушен 20-киловатов електропровод бяха монтирани в местността „Каракютюк“ до Сливен. Дейностите са част от проект за опазване на лешоядите в България.

Изолаторите, необходими за обезопасяването на 6 желязо-решетъчни електрически стълба, са предоставени от „Зелени Балкани“. Електроразпределително дружество е закупило допълнителен брой изолатори, необходими за обезопасяването на още 8 желязо-решетъчни стълба. По този начин всичките 14 стълба, идентифицирани като опасни за птиците, са обезопасени с новите изолиращи съоръжения.

Монтираният тип изолатори са ново техническо решение и се използват за първи път в България. Те са тип „MST-дистанционери“, които предотвратяват контакта между крилете на птиците и електропроводниците. По този начин от една страна се предпазва животът на птиците, а от друга не възникват аварии по мрежата. Новият тип изолатори вече се използват успешно в някои европейски страни.

Обезопасената електроразпределителна линия се намира на територията на природен парк „Сините камъни“ край Сливен и минава непосредствено до волиерата за адаптация на белоглави лешояди.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.