1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. От 3 до 9 април – Седмица на гората

От 3 до 9 април – Седмица на гората

Дефицит на кадри в горското стопанство

От 3 до 9 април тази година ще се проведе Седмица на гората. Българските гори се отличават с изключително богато биологично разнообразие от иглолистни и широколистни дървесни видове. В България се намира и едно от най-старите дървета на планетата - Байкушевата мура, която е на повече от 1300 години. За контрола и опазването на разнообразната флора и фауна в горския фонд се грижат от подразделения на Изпълнителната агенция по горите у нас.

Регионалната дирекция на горите във Велико Търново обхваща близо 218 000 хектара площ, която включва територията на областите Велико Търново и Габрово.

„Имаме голям дефицит на кадри, най-вече горски инспектори и главни експерти, но се справяме със ситуациите за момента. Целия ресурс по проверките сме го съчетали с МВР и с други институции, каза Ясен Иванов, главен експерт в РДГ- Велико Търново, и допълни: За 2022 година от дирекцията са извършени 17 574 проверки, като са съставени 593 констативни протокола и 600 акта за административни нарушения. Разкритата незаконна дървесина е 795 куб. метра, на нарушителите са наложени са глоби в размер на 57 хиляди лева.“

По думите му най-честите нарушения са незаконна сеч, най-вече отсичане на незаконна дървесина без контролна горска марка в основата, извозване на дървесината без превозни билети и други нарушения, които са в самите складове за преработка на дървесина.

Йосиф Чолаков от 34 години работи на терен като горски инспектор в дирекцията, като покрива с колегите си горските територии в Габровско и Великотърновско. Той сподели:

„Нашата професия е трудна, няма много желаещи кадри, във всекидневието се сблъскваме с нарушители в селата, роми, които се занимават с кражба на дървесина или добиват незаконно дървесина в горите. Конфликтни ситуации има винаги, трябва да запазиш самообладание, в течение на тези 34 години съм влязъл в релсите и знам как да се оправяме.“

Служителите на дирекцията по горите обичат работата си и приемат за мисия да пазят белите дробове на планетата. Надяват се професията да стане по-привлекателна за младите.

Горският инспектор Светлозар Георгиев заяви:

„Флората и фауната в България са страхотни, просто имаме всичко в тази държава! Надяваме се да дойдат млади кадри, бихме се радвали да имаме повече колеги!“

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.