1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Политически чадър е помагал на дървената мафия в Ловешко

Политически чадър е помагал на дървената мафия в Ловешко

За две години до прокуратурата и полицията са изпратени 21 сигнала от регионалната дирекция по горите

Фирми за дърводобив в Ловешко години наред въртят незаконен бизнес с дървен материал, покровителствани от местната и централна власт. Едни и същи фирми незаконно са добивали, а след това изкупували дървения материал без търг или конкурс и на занижени цени. Четирима души са били директори на горското стопанство в Ловеч през последните пет години, но за това време фирмите и хората зад тях не са се променили, показва разследване на бТВ предаде mediapool.bg. Зам.-министърът на земеделието Георги Костов пък коментира, че някои от фирмите се опитват да намерят покровителство и от новата власт.  "Алдекс", "Дитекс", "Алсевда", "Алкс" са основните фирми, за които са получавани сигнали, че участват в престъпни схеми. Две от фирмите са собственост на Алейдин Алиев, известен като Алчо. Той и съдружниците му в момента се разследват за широк кръг от престъпления, като промишленият дърводобив е само част от тях. Алиев бе задържан в началото на април по обвинение за престъпление, свързано с придобиване на имущество и средства от фондове на Европейския съюз. Журналистическото разследване обаче показва, че незаконната сеч продължава и в момента.

Печалбата се реализира по няколко схеми. Когато се отсекат, дърветата се оставят на склад и се сортират според качеството. Горското стопанство заплаща на фирмата само добива. След това трябва да обяви търг за продажба на дървесината. Вместо това обаче дървесината се продава на същата фирма, която извършва добива, без да е провеждана такава процедура. Продажбата става на малки партиди от по 20, 30, 40 кубика, за да се заобиколи търг. Фирма "Алдекс - ООД" е била наета през лятото на миналата година от горско стопанство Ловеч да премахне болните дървета от областта, които са 20% от гората. Вместо това обаче в района са изсечени 80% от дърветата. Не само, че са изсечени здравите, но на местата им непокътнати са оставени болни дървета. Така на практика фирмата изпълнител напълно обезсмисля оздравителната сеч. Изсечени са дървета и в землището на съседното село Старо Стефаново, обявено за архитектурен резерват.

За две години до прокуратурата и полицията са изпратени 21 сигнала от регионалната дирекция по горите. Костов съобщи обаче, че те са прекратени под предлог, че няма открити нарушения или че извършителят е неизвестен. По думите му обаче истинската причина е нежелание да се свърши работата. На въпрос защо има нежелание, Костов заяви: Когато говорим за мафия, въпросът защо е излишен, защото всички са свързани по някакъв начин. На въпрос дали и прокуратурата е замесена, той заяви, че не може да отговори с “да“ само защото няма доказателства за това.“Със сигурност има политически чадър над редица от схемите, тъй като схемата, която видяхме тук за Ловешко, е само една от съществуващите. Неофициално знам, че фирмите за дърводобив са част от обръчите от фирми, за които говореше лидерът на ДПС. Алейдин Алиев е известно, че освен всичко друго е и един от лидерите на ДПС в района. Това, което знам от хората в района, е, че той е близък до дясната ръка на Ахмед Доган Касим Дал. Но това се говори. . .“, каза Костов. “Хората, които работят в тези фирми са много нагли - толкова нагли, колкото самите ръководители. За последните две години има четири запалени автомобила на служители по горите, които са давали сигнали. Аз също претърпях заплахи и обиди от работници, но те не знаеха кой съм“, каза той. Според него фирмите за дърводобив са започнали да търсят протекции и от новата власт. Той даде пример с отстранения директор на горското стопанство в Ловеч Георги Бочев. “Ами ето, този човек Георги Бочев три месеца се криеше в болнични, докато бъде уволнен. Той дълго време беше пазен от някои депутати от сегашното мнозинство“, заяви Костов. Той уточни, че става въпрос за депутати на ГЕРБ от ловешкия избирателен район, но не можа да посочи имена. В парламента ГЕРБ има трима депутати от Ловешкия избирателен район. Това са лекарите Анатолий Йорданов, Михаил Николовски и Станка Шайлекова.

Във връзка с публикациите в медиите относно даденото интервю от зам.-министър доц. д-р Георги Костов в предаването „Тази сутрин” на БТВ, той прави следното уточнение: „Изказаната позиция относно борбата с дървената мафия е свързана главно с практиките въведени от предишните управляващи.” В уточнение и на изказаното от зам.-министър Костов мнение, че някои от участниците в тази схема са правили опити  да заблудят и да намерят покровителство от депутати от ПП ГЕРБ, той заявява, че тези опити са неуспешни. Потвърждение затова са направените кадрови промени в ръководството на РДГ-Ловеч.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.