1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Протести в Унгария срещу увеличаване на дърводобива

Протести в Унгария срещу увеличаване на дърводобива

За втори път в рамките на една седмица хиляди унгарци излязоха на улицата, за да протестират срещу декрет, който отхлабва правилата за дърводобив

 

За втори път в рамките на една седмица хиляди унгарци излязоха на улицата, за да протестират срещу декрет, който отхлабва правилата за дърводобив. Опасенията са, че това ще доведе до масово изсичане на горските масиви в страната.

Заради високите цени на газа, правителството на Виктор Орбан издаде в началото на месеца заповед, която позволява на собствениците на гори да изсичат повече дървета, тъй като търсенето на дърва за огрев бележи значителен ръст.

Природозащитниците от Ве Ве Еф събраха в интернет повече от 100 хиляди подписа срещу заповедта, която според тях, ще унищожи унгарските гори. В отговор на протестите властите отмениха някои части от заповедта и изключиха защитените територии от площите, разрешени за сеч.

Демонстрантите не са доволни с тези промени и ги окачествяват като "козметични". Целта на Орбан била да намали напрежението в обществото, а не да опази горските масиви. Затова те настояват заповедта да бъде отменена изцяло, а като реакция на енергийната криза страната да се стреми към намаляване на консумацията на газ и електричество, а не да търси материал за отопление.

От министерството на земеделието твърдят, че Унгария ежегодно може да произвежда около 3,5 милиона кубически метра дърва за огрев, без това да навреди на горския баланс. Ведомството подчертава също така, че увеличаване на дърводобива ще има само в случай на нужда, но природозащитниците предполагат, че зад заповедта се крият сериозни икономически интереси.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.