1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. С какви машини за дърва трябва да се оборудваме тази есен?

С какви машини за дърва трябва да се оборудваме тази есен?

Вече могат да бъдат поръчани онлайн и имат до 3 години гаранция

Всеки, който има двор или се отоплява на дърва, има нужда от цепачка за дърва или резачка. И двете машини са изключително удобни и спестяват много време и усилия. Какви са техните характеристики и предимства можете да разберете в следващите редове.

Резачки за дърва

Има различни видове резачки – хоби, полупрофесионални и професионални. В зависимост от захранването се делят на акумулаторни, електрически и бензинови.

Електрическите верижни триони са едни от най-разпространените, тъй като са по-бюджетни, леки и удобни за употреба. Освен това работят по-тихо, не изискват сериозна поддръжка и могат да се използват продължително време. Разбира се, имат и недостатъци, сред които са необходимостта от електрически контакт, за да работят, къс захранващ кабел, изискващ удължител и невъзможност за употреба при прекъсване на електрозахранването.

Акумулаторните резачки за дърва са все по-често търсени заради мобилността, която предлагат поради липсата на кабел. Те са много лесно преносими, също толкова тихи, колкото електрическите, не отделят вредни емисии по време на работа и са удобни, защото работят навсякъде, дори и да няма електрическа мрежа. Негативът на акумулаторните модели е нуждата от достатъчно мощна батерия, която да издържа продължително време. Времето на рязане зависи от мощността на акумулаторната батерия и при липса на допълнителна такава, работният процес се прекъсва.

Третият вид резачки, бензиновите, са най-мощните. Захранват се с бензин и имат много голяма скорост на рязане и висока производителност. Те са подходящи за професионална употреба поради причината, че са с по-голям размер и по-голяма мощност. Подходящи са за по-големи натоварвания и по-продължителна работа.

Те са по-шумни от предишните два вида и често, когато се работи с тях, трябва да се използват и антифони. Бензиновите верижни триони трябва да се използват само на открити места, тъй като отделят вредни емисии. Трябва да се има предвид, че те имат по-скъпа поддръжка и са с по-висока цена от останалите видове. Бензиновите верижни триони са тежки и при продължителна работа могат да причинят умора.

Много важна част от бензиновите резачки е шината. Обикновено при любителските модели шината е около 20-30 см, при полупрофесионалните е до около 45 см, а на професионалните модели може да достигне до 100 см. Върху шината е монтирана верига, която се избира според дължината на шината. За да се охлади докато работи, веригата трябва да се омаслява. Това се случва през допълнителен резервоар за масло, намиращ се в предната част на резачката. Все повече модели разполагат с верига, която се омаслява автоматично.

Преди работа с бензинови резачки винаги проверявайте нивото на маслото и използвайте прясно гориво, като смесите гориво и масло за двутактовите двигатели. Бензиновите резачки за дърва са много мощни и могат да разрежат успешно дори стволове на дървета. За разлика от акумулаторните например, те могат да работят продължително време с прекъсване единствено за зареждане на гориво и няма да има нужда да изчаквате зареждане на батерията.

Цепачки

След като дървата се нарежат, идва и моментът, в който трябва да се нацепят на по-малки парчета, така че да са готови за печката например. Избирайки подходяща цепачка, си осигурявате дърва за огрев за цялата зима. Цепачките се използват за бързо и лесно цепене на дървени трупи. За разлика от  верижните триони, които се делят на акумулаторни, електрически и бензинови, цепачките са само два вида – електрически и бензинови.

Електрическите цепачки са лесни за използване. Имат малки размери, благодарение на което могат да се местят лесно. Въпреки че работят на електричество, те са екологично чисти в сравнение с бензиновите. Мощността на електрическите е съобразена с тонажа на самата машина. Така например цепачките 5-7 тона имат мощност до около 2000 W, а тези до 16 тона имат мощност до около 4000 W.

Те имат по-ниски нива на шум  и могат да се използват в затворени пространства. Предимството им е, че не изискват сериозна поддръжка на двигателя или смяна на масло. Важно предимство е и по-ниската им цена.

Електрическите машини за цепене на дърва имат и недостатъци. Те са по-малко мощни от бензиновите и за да работят, трябва да са свързани към електрически контакт постоянно.

Бензиновите цепачки за дърва пък са оборудвани с хидравлична помпа, която се използва за задвижване на бутало, което от своя страна упражнява натиск върху дървото. За да се задвижи тази помпа, се използва 4-тактов двигател, който осигурява мощност и голяма сила на натиск.

Бензиновите машини за цепене на дърва са подходящи за цепене на големи количества дървета за кратък период от време. Те са по-големи по обем и имат голяма мощност. Използват се на открити места и са независими от електричество. Подходящи са за професионална употреба и имат голяма производителност.

За разлика от електрическите, бензиновите не може да се използват на закрити места, тъй като отделят вредни емисии, но също така са много по-шумни. Те изискват и по-сериозна поддръжка от електрическите, която включва смяна на масло, свещи, гориво.

Цепачките за дърва се делят още на хоризонтални и вертикални. Кой вид ще изберете зависи от личните предпочитания, но и от характеристиките на всеки вид. Хоризонталните цепачки се използват за цепене на трупи, чийто диаметър е приблизително до 250 мм, а дължината е до 550 мм. При тях трупите се поставят в хоризонтално положение, като в края на буталото се намира плоча, която избутва дървото към клин, намиращ се в другия край. Хоризонталните са по-леки и по-компактни от вертикалните.

За разлика от хоризонталните, вертикалните цепачки са подходящи за цепене на по-големи дърва. Разцепващият клин е разположен на върха на хидравличното бутало и се спуска надолу. Дървата се поставят вертикално и се застопоряват. Трупите трябва задължително да бъдат поставени плътно върху основата и да не бъдат наклонени. Вертикалните цепачки са оборудвани с колела и теглич, за да може да се транспортират лесно.

Откъде да закупя тези продукти?

Ако са Ви необходими качествени резачки за дърва или цепачки, можете да разгледате голямото разнообразие от машини в onlinemashini.bg. Това е един от най-големите онлайн магазини за машини и инструменти в България. Всички продукти са на утвърдени производители, а цените са едни от най-ниските на пазара.

Всеки артикул е подробно описан и включва технически параметри, детайлно описание, снимки и видео материал. Поръчвайки продукт от онлайн магазина, ще получите до 3 години гаранция и бърза безплатна доставка над 70 лв.

Можете да получите продуктите на личен адрес в удобно за Вас време или до офис на куриер. Преди плащане имате опция преглед и тест. За всеки въпрос можете да се свържете с професионалните консултанти, които са насреща, за да Ви помогнат.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.