1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Седмицата на гората в Опитна станция по дъбовите гори – Бургас

Седмицата на гората в Опитна станция по дъбовите гори – Бургас

Залесен и възобновен е част от дендрариума

Традиционно и през тази Седмица на гората - 2015 г., дендрариум „Приморско” на Опитна станция по дъбовите гори – Бургас посрещна ученици, учители и общински служители от околните общини гр. Приморско и гр. Царево. 

Децата засадиха дръвчета в дендрариума на обособена площ, носеща името „Ученическа гора”. По маршрута, който е около 1 час, на няколко групи, учените от Станцията запознаха малките природолюбители с богатото разнообразие от горско-дървесни и храстови видове в дендрариума, с ролята на зелената растителност за образуването и опазването на почвата, с влиянието на гората върху микроклимата, състава на въздуха, очистването на водата и околната среда от прах и токсични газове.

Децата са разгледали дървесни видове като криптомерия, секвоя, ликвидамбър, албиция, бонбонено дърво, лирово дърво, мамонтово дърво, иранска елша, всички, съществуващи у нас и в чужбина дъбове включително корков, космат и др., борове, включително усукан, жълт, брутски и др.; ели, секвои, ясени и много др.  

По случай Седмицата на гората много активно се включиха и служителите от Станцията, като залесиха и възобновиха част от парцела, който досега беше обособен за каменен дъб, но поради проблеми в миналото, тази част от дендрариума не беше изпълнила предназначенито си. Дръвчетата са производство на станцията и в бъдеще ще продължи възстановяването на площта. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.