1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. В Габровско отчитат успешен ловен сезон на диви прасета

В Габровско отчитат успешен ловен сезон на диви прасета

От 11 януари е разрешен ловът на диви патици

На 10 януари беше последният ловен излет на организираните ловци от Габрово, предаде радио ''Фокус''. Планът за отстрел на диви прасета бе изпълнен и рекордът държи дружинката в Жълтеш с над 40 прасета. „Ловците говорят за бум в развъждането на дивата свиня, а това се дължи на много фактори. Един от тях е ваксинацията срещу чума, която проведоха ветеринарните власти”, пояснясни  Димитър Димитров от Ловно-рибарското дружество „Чардафон”. За добрия улов през сезона положителен фактор има още миграцията добрата реколта от жълъд в церовите гори. Поради липсата на сняг животните се движат в ниските райони. В буковите гори, които се намират във високите части на планината тази година нямаше жълъд, докато церовите гори дадоха много, а този вид вирее в по-ниските райони.

От  11 януари е разрешен ловът на диви патици. Габровци обикновено ходят на север от Габрово по долното течение на реката. Сред местните този вид лов не толкова разпространен, тъй като няма големи водни басейни, а и пътят на миграция е отдалечен. Освен глигани, тази година има и много мечки, твърдят още ловците. Според Димитров в района е нямало инциденти, тъй като не са били нападани или раздразнени от хората. Нямаше оплаквания и от стопаните за набези на мечки. В дружеството са постъпили няколко сигнала, че диви прасета са унищожили реколта. „Затова беше много важно да се изпълни плана по отстрела”, казват от дружеството. И през следващия ловен сезон той ще бъде по-висок, и се предполага, че ще бъде изпълнен.

Дружество „Чардафон” няма да променя цените за риболовните билети през тази година. 10 лева ще струва билетът за възрастни, 6 лева за тези над 65 години и за децата – 2 лева. При членска карта в Ловно-рибарското дружество се прави отстъпка от 5 лева от таксата за годишния билет в ИАРА, който иначе струва 25 лева. На язовирите, стопанисвани от дружеството, тя е задължителна. Според представители на дружеството последните промени в Закона за лова и риболова не решиха проблема за предоставянето на големите водоеми и части от реките към местните дружества, затова габровци са направили всичко възможно дружеството да стопанисва пет от шестте микроязовира в общината.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.