1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. В Шуменско са съставени 55 акта за незаконен риболов през 2009 г.

В Шуменско са съставени 55 акта за незаконен риболов през 2009 г.

Иззети са 69 мрежи с дължина над три километра от бракониери край язовир „Тича”

Петдесет и пет акта за нарушение по време на риболов са съставени за 2009 г. в Шуменско. Това съобщи инж. Божидар Стойков, директор на териториално звено "Рибарство и контрол" към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. По-голямата част от актовете са за стопански риболов - на нарушители

Инж. Стойков поясни, че 69 мрежи с дължина над три километра са иззети край язовир „Тича” в Шуменско през миналата година. За част от тях има съставени актове. По-голямата част са с констативни протоколи срещу неизвестни извършители. Две лодки са иззети като за нарушението са съставени актове. От всичките 69 иззети мрежи едва 18 са по актове, а другите са с неизвестни извършители. През годината е иззета и близо 150-160 килограма риба, която с протоколи е дадена на социални домове.

Язовир „Тича” е зарибяван пет пъти през 2009г. като са пуснати 40 000 броя шаран и над 10 000 броя други видове, от които толстолоб и бял амур. Със шаран е бил зарибен язовирът на три кампании, а за толстолоба и амура са отделени по една зарибителна кампания. Инж. Стойков допълни, че популацията на сом е много добра. Самият водоем е най-предпочитан като обект за любителски риболов от цялата страна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.