1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Великобритания изсича гори за добиване на енергия

Великобритания изсича гори за добиване на енергия

Очаква се да увеличи драстично потреблението на дървесина

Великобритания възнамерява в близко бъдеще да засили производството на "зелена" електроенергия, като издигне цяла серия от ТЕЦ-ове, които да работят не с въглища, а с биомаса. За тази цел обаче страната ще трябва да увеличи драстично потреблението си на дървесина, с което рискува да нанесе непоправими щети на "белите дробове на планетата" - световните горски масиви, пише в. "Таймс". Данни на британската Комисия по горите сочат, че вносът на дървен материал за Обединеното кралство, който днес достига 20 млн. тона, се очаква да нарастне с цели 150%, достигайки 50 млн. тона към 2015 г. Основните източници за него вероятно ще са Канада, Бразилия, скандинавските страни и Южна Корея.

Мощността на бъдещите електростанции обаче надали ще оправдава гигантските им нужди, отбелязва изданието. Така например ТЕЦ-ът, който ще бъде изграден в Порт Талбът, Южен Уелс към 2012 г., ще консумира поне три млн. тона дървесина годишно - това е равностойно на около 30% от годишното производство на дървен материал във Великобритания. Централата се очаква да генерира само 300 мегават часа ток или около 0.4% от настоящия капацитет на страната за производство на електричество.

Следващите 5-6 години на територията на Великобритания се очаква да се появят още поне четири подобни електроцентрали. Компаниите, които стоят зад тях, настояват, че необходимият дървесен материал ще бъде внасян единствено от възстановяеми източници. Представители на лесодобивната промишленост на Острова вече изразиха опасения, че засиленото търсене ще повлияе на цените на редица продукти, съдържащи дървесина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.