1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Водните капки причиняват горски пожари

Водните капки причиняват горски пожари

Снимка:

Aко има концентрация на капчици върху повърхността на сух лист, силата на слънчевите лъчи би могла да го запали и да пламне пожар

Горските пожари е възможно да бъдат причинени от водните капчици по растенията, фокусиращи като лупа интензивните слънчевите лъчи върху тях, твърдят учени.
Насажденията не бива да се поливат в средата на деня, тъй като оросените листа изгарят за много фермери и градинари си е азбучна истина, която сега получава научен кредит.

Биофизиците от университета "Етвеш" в Будапеща, които провели експерименти и използвали компютърни модели, за да проследят процеса, резултатите варират според типа на листата.
Листа със здрава гладка повърхност, като например на клена, не обгаряли. Малките власинки с восъчен налеп като на папрата обаче задържали капчиците над повърхността на листата. Създавайки ефекта на лупата, те причинявали значително изгаряне, макар и не до степен на пламване. Специалистите се питат дали същият ефект би могъл да предизвика самозапалване на сухата растителност и да даде обяснение (и още един потенциален виновник) за унищожителните горски пожари.

Теоретично, ако има концентрация на капчици върху повърхността на сух лист, силата на слънчевите лъчи би могла да го запали и да пламне пожар. Трябва обаче да се има едно наум, тъй като се предполага, че водните капки би трябвало да се изпарят преди да се стигне до пламване, признават създателите на хипотезата. Унгарските изследователи предполагат, че при окосмената кожа може да се наблюдава подобен ефект, който причинява ускореното й изгаряне.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.