1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Залесяват с дъб територии от Добруджанското Черноморие

Залесяват с дъб територии от Добруджанското Черноморие

Държавно ловно стопанство – Балчик започва работа по 3-годишен проект за опазване на биоразнообразието

900 декара по Добруджанското крайбрежие ще залеси с дъбови гори през следващите три години Държавно ловно стопанство – Балчик. За целта ще се използват над 681 хиляди евро, осигурени по програма „LIFE+” за подпомагане опазването на природата и на биологично разнообразие.

С дейностите по проекта „Опазване и възстановяване на приоритетни дъбови местообитания по крайбрежието на Черно море” ще бъдат възстановени пет вида дъб в две целеви области. Те попадат в защитени зони от мрежата Натура 2000 – долината на река Батова (Добричка област) и Емине –

Иракли. Залесени с дъбови насаждения ще бъдат 900 дка в долината на река Батова и 250 дка в района на Емине – Иракли. И в двете територии в момента има дъбови гори във влошено състояние.

По проекта се предвижда да бъде събран 10 тона репродуктивен материал – жълъди от местни дъбове, които предстои да бъдат изследвани генетично. Част от жълъдите ще се използват за възстановяване на естествените дъбови месторастения. В разсадник ще се отгледат 400 хиляди фиданки, които ще бъдат залесени на терена. В района на река Батова ще бъде изградена 12 км ограда, която свободно ще пропуска дивеча и едновременно ще препятства пашата на домашни животни. Предвижда се проектът да приключи през 2013 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.