1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Започва последният етап на авиоборбата с основния насекомен вредител на територията на Лесозащитна станция - Пловдив - борова процесионка

Започва последният етап на авиоборбата с основния насекомен вредител на територията на Лесозащитна станция - Пловдив - борова процесионка

Третирането ще се проведе с хеликоптер К26

Общо 5 800 дка ще бъдат третирани с препарат на основата на Bacillus thuringiensis в Държавно горско стопанство - Казанлък (1200 дка), Държавно горско стопанство - Стара Загора (300 дка) и Държавно ловно стопанство - Мазалат (4300 дка).

lesozashtita

Авиоборбата ще се проведе с хеликоптер К26. Въздушното пръскане се прилага по направена прогноза за 2021 г., след приемане от Национална комисия по лесозащита и издадено предписание от Лесозащитна станция по горите - Пловдив.

lesozashtita

Експертите по лесозащита извършиха контролно лесопатологично обследване на терен в по продължителн период с цел определянето на най-подходящото време за третиране взависимост от възрастта на вредителя, климатичните особености на района и надморската височина, което потвърждава направената прогноза.

Целта на авиоборбата е да не се допусне масово обезлистване на боровете и разширяване на ареала на вредителя на изток.

Предприети са всички действия за своевременно информиране на всички регистрирани пчелари за периода, в които ще се извърши въздушното пръскане. За предстоящите лесозащитни дейности са уведомени всички заинтересовани лица чрез електронната платформа, съгласно нормативната уредба, свързана с провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.