1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Зони за жилищни структури ще има в рибарското селище „Ченгене скеле” в Бургас

Зони за жилищни структури ще има в рибарското селище „Ченгене скеле” в Бургас

Една част от сегашните постройки обаче няма да бъдат запазени

В заседателната зала на Община Бургас се проведе обществено обсъждане на подробния устройствен план на рибарското селище „Ченгене скеле”, предаде радио „Фокус”. Планът обхваща два имота - имот 84 и имот 87, посочи арх. Десислава Евгениева, директор на общинската дирекция „Устройство на територията”, която представи основните моменти от плана. Проектирането е започнало през 2007 година след проведена процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП) и избран изпълнител на поръчката. За започването на проектирането са направени всички необходими крачки, които предшестват предварителното съгласуване на обекта, тъй като собствеността на земята е държавен горски фонд. През 2006 година е направено съгласуване от Националното управление на горите, с което то дава предварително съгласие за изготвяне на подробен устройствен план с цел промяна на статута земята и отчисляването й от горския фонд.

Проектът след няколко преработки е готов и днес се представя в окончателния му вариант. За него има издадена положителна екологична оценка от РИОСВ – Бургас. Проектантите са отстранили забележките, предписани с протокол на експертен съвет. Общата площ на двата имота е от порядъка на 80 декара. Проектната разработка предвижда изграждането на жилищни структури и прилежащи зони за обществено обслужване. Територията е разделена на около 120 парцела, от тях 96 са за жилищно строителство, седем са за инфраструктура, има парцели за обслужващи дейности – за административно обслужване, за комплексно обществено обслужване, за изграждане на пунктове за изкупуване на риба, магазини, зони с работилници за поддръжка на инвентара. Приблизителната площ на парцелите е около 500 квадратни метра.

Една част от сегашните постройки обаче няма да бъдат запазени, тъй като са извън границите на имотите, за които управлението по горите е дало съгласието си за промяна на статута на земята и не са включени в разработката. Няколко сгради пък попадат върху деривация от язовир „Ясна поляна”. Всеки от тези случаи ще се разгледа отделно, допълни арх. Евгениева. Проектът предлага също драгирането на трети канал, с което ще се увеличи площта на рибарското селище. Може да се мисли за вариант за разполагане на някои от постройките, които няма да бъдат запазени, около третия канал, посочи арх. Евгениева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.