1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. 9 386 извънредни проверки извършиха инспектори към БАБХ по време на празниците

9 386 извънредни проверки извършиха инспектори към БАБХ по време на празниците

18 обекта са с временно преустановена дейност

Във връзка с религиозните и официални празници, д-р Йордан Войнов – изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните, разпореди засилени проверки на заведения за обществено хранене, обекти за търговия с храни и хотелски комплекси.

От 26 ноември 2012 г., в продължение на месец и половина, инспекторите към отделите “Контрол на храни” извършиха 9 386 допълнителни проверки извън текущия контрол в цялата страна. В резултат на проверките са издадени 364 предписания, съставени са 166 Акта за установяване на административно нарушение. 18 обекта са с временно преустановена дейност, като 14 от тях са без регистрация съгласно изискванията на Закона за храните, това са били временни обекти (транспортни средства, импровизирани щандове и др.), предлагали на потребителите риба и рибни продукти във връзка с религиозния празник Никулден. Общото количество възбранени и бракувани хранителни продукти са над 3 800 килограма, от които 2 958 килограма прясна и замразена риба.

Най-често констатираните несъответствия са свързани с неправилно съхранение на наличните в обекта хранителни продукти – неспазване на температурния режим, указан от производителя, съхранение и предлагане на продукти без документи за произход, както и наличие на храни с изтекъл срок на годност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.