1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Американска компания е разработила технология, която предпазва хляба от мухъл за повече от 60 дни

Американска компания е разработила технология, която предпазва хляба от мухъл за повече от 60 дни

Новината е добра за страните, в които домакинствата изхвърлят голяма част от храната, която купуват

Американската компания Microzap е разработила технология, която предпазва хляба от мухъл за повече от 60 дни, съобщава iNews.bg, позовавайки се на информация на "Би Би Си". За целта тестеното изделие престоява за кратко в специален метален куполообразен калъф, през който преминават микровълни, които убиват спорите, предизвикващи образуването на мухъл.

Според компанията технологията може да се използва и за други храни като месо, плодове и зеленчуци. Новината е добра за страните, в които домакинствата изхвърлят голяма част от храната, която купуват. Само в САЩ едно семейство изхвърля около 40% от всичко, което потребява. Това се оценява на 165 млрд. долара годишно.

Иновацията е била планирана да се използва за убиването на бактерии, причиняващи стафилококови инфекции, както и салмонела. Изследванията обаче доказали, че машината може да убива спори на мухъл за десет секунди. "Използвахме филия хляб, като проверихме наличността на мухъл в него, след което го оставихме за шейсет дни и показателите бяха същите", каза изпълнителният директор на Microzap Дон Стъл.

Хлебопроизводителите реагираха положително на новината, но заявиха, че внедряването на новата технология ще означава нови разходи в индустрия, където маржовете са много малки. Друго опасение е, че потребителите нямат култура да купуват толкова дълготраен продукт.

Стъл е спокоен - смята, че машината ще намери широко приложение. Той изтъкна, че в конвенционалния хляб се слагат консерванти, убиващи мухъла, но освен това се добавят химикали, които замаскират вкуса на консервантите. Този проблем вече няма да е налице с новата технология.

Наблюдатели смятат, че иновацията няма да навлезе масово в търговията с хляб, но ще има принос в съхраняването на меса, зеленчуци и плодове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.