1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Анализатори отчитат силно търсене на зърно на експортните пазари

Анализатори отчитат силно търсене на зърно на експортните пазари

Снимка:

През втората половина на октомври цените на пшеницата в Европа се повишиха с почти 20 евро

През втората половина на октомври цените на пшеницата в Европа се повишиха с почти 20 евро, и в момента на борсата контрактите се продават  доста над границата от 202,00 евро за тон. Това  пише в анализ порталът agrarheute.com. Основната причина за това е силното търсене на зърно на експортните пазари. До средата на ноември европейският експорт на ЕС за трети страни надмина 10 млн. тона. В това число влизат над 3 млн. тона от Германия и 2,6 млн. тона от Франция. Вследствие на това анализаторите от Strategie Grains повишиха експортния потенциал на страните от Общността на 23,6 млн. тона, което ще представлява нов рекорд, информира AGROTV.BG.

Силен ръст на цените в Русия

Една от причините за увеличеното търсене на пшеница на международните пазари е ситуацията в Русия. Силен ръст отбелязаха цените на пшеницата както на вътрешния пазар, така и на тези за износ. Заради силните дъждове в страната може да има проблеми с качеството на зърното. При последния търг в Кайро руската пшеница беше значително по-скъпа от френската и румънската. 

Спад на цената на царевицата в САЩ

Най-евтина в момента е пшеницата в САЩ, където експортът също тече отлично. Неочаквано големи количества зърно бяха продадени основно за Китай и Бразилия. През 2013 година американският експорт се е увеличил с 40% на годишна база до 22,1 млн. тона. За разлика от Европа зад Океана през миналия месец цените паднаха с 10% заради спада в цената на царевицата, който повлече надолу и цената на пшеницата. Разликата в цената между двете култури на борсата в Чикаго през октомври достигна повече от 50 евро или 30%.  Въпреки повишаването на цената на царевицата в Европа, разликата между цената й и тази на пшеницата остана 30 евро или 15%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.