1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. БАБХ: По-малко нарушения се констатират при проверките в кухните на училищата и детските градини

БАБХ: По-малко нарушения се констатират при проверките в кухните на училищата и детските градини

Издадени са 213 предписания

От началото на учебната година бяха предприети засилени проверки в кухненски блокове в детски ясли и градини, детски кухни майки и училищни столове и бюфети в цялата страна. През изминалия месец, инспекторите към съответните Областни дирекции по безопасност на храните в страна са направили общо 3348 допълнителни проверки на детски заведения.

В резултат на проверките са издадени 213 предписания и са съставени 22 Акта за установяване на административно нарушение. Констатираните пропуски са свързани с пропуски в изискванията на Наредба №9/16.09.2011 година за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училища, пропуски във воденето на записите по системите за управление безопасността на храните, както и случаи на наличие на храни без етикетировка, незадоволително хигиенно състояние на обектите и неправилно съхранение на храни.

Възбранени и бракувани са 90 килограма плодове и зеленчуци, 9 килограма храни от животински произход и 185 броя негазирани безалкохолни напитки. Временно е преустановена дейността на един обект (ученически стол), като след отстраняване на несъответствията е издадена Заповед за възстановяване експлоатацията на обекта.

Проверките продължат, като обектите ще бъдат проверявани на принципа на официалния контрол, който регулярно извършва Българска агенция по безопасност на храните.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.