1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. България е на второ място в света по консумация на сол

България е на второ място в света по консумация на сол

Това показват национални проучвания за храненето

България е на второ място в света по консумация на сол. Това показват национални проучвания за храненето. Българите посоляват ястията си с количества, двойно по-високи от горната граница за безопасен прием – 5 грама на ден.

У нас грамовете достигат до 10–14 на ден, а в някои региони на страната до 18–20 грама.

Данните сочат още, че повече от 2 500 000 българи над 25-годишна възраст имат повишени стойности на кръвното налягане, а България е сред страните в Европейския съюз с най-висока заболеваемост и смъртност от сърдечносъдови заболявания.

Вредите от солта идват оттам, че при висок прием бъбреците не успяват да изхвърлят чрез урината голямото количество натрий, вследствие на което нивото на натрия в кръвта се повишава, свързва се с повече вода и увеличава кръвния обем. Това води до повишаване на кръвно налягане. Високото кръвно налягане има много сериозни последствия за здравето, като може да доведе до мозъчен инсулт и сърдечен инфаркт; аневризма; сърдечна недостатъчност; нарушения във функциите на бъбреците, усложнения при бъбречни заболявания, образуване на бъбречни камъни; сърдечносъдови проблеми при хора с диабет.

Според специалистите, на високото кръвно налягане се дължат 62% от мозъчните инсулти и 49% от исхемичната болест на сърцето. Съвременни проучвания доказват, че при намаляване приема на сол до 5–6 грама дневно, рискът от високо кръвно налягане спада средно с 20%, броят на мозъчните инсулти намалява с около 24%, а исхемичната болест на сърцето – с 18%, пише "Дневник".

Добре е да се знае, че потребностите на организма от натрий всъщност не са никак високи – от 1,5 г до 3,75 г сол дневно, при хората на възраст от 10 до 60 години. При по-малките деца и по-възрастните хора количествата са още по-малки. Според Световната здравна организация максималната горна граница за безопасен прием, над която вече съществува риск за здравето, е 2 грама натрий, което е равно на 5 грама сол (една чаена лъжичка).

Информацията е предоставена като част от кампанията на Министерството на здравеопазването - "Информирани и здрави".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.