1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Без промяна остават цените на брашно тип „500”

Без промяна остават цените на брашно тип „500”

За поредна седмица средната цена на едро на брашното за страната остава 0,84 лв./килограма

По данни на ДКСБТ през периода 15 – 22 януари 2014 г. средните цени по веригата на предлагане на брашно тип „500” в страната се запазват на нивата от предходната седмица.

За поредна седмица средната цена на едро на брашното за страната остава 0,84 лв./кг, но при съществени ценови колебания в двете посоки по области. На тържищата в страната брашното се търгува на цени от 0,64 лв./кг (Враца) до 1,02 лв./кг (Варна и Шумен). В пет от областните центрове се отчита седмично поевтиняване на продукта в рамките на 1,3 – 11,2%, най-значително в Благоевград. Същевременно, в седем области се наблюдава повишение на ценовите стойности с между 1,2% (Плевен и Силистра) и 10,7% (Сливен).

През анализирания период средните цени на дребно на брашното за страната както в големите търговски вериги (ГТВ), така и в другите търговски обекти (ДТО), са без промяна спрямо предходната седмица, съответно 1,00 и 1,07 лв./кг.

По области, цените на продукта в ГТВ варират от 0,94 лв./кг до 1,04 лв./кг. Спрямо предходната седмица, понижение на ценовите стойности се наблюдава в Перник (с 2%), Търговище (с 2,8%) и Пловдив (с 3,1%), а повишение - единствено в област Варна (с 2,1%).

В по-малките магазини брашното се търгува на цени от 1,00 лв./кг (Варна и Шумен) до 1,15 лв./кг (Смолян). Седмично изменение на цените се регистрира само в три области, като при всичките е налице понижение на стойностите, в рамките на 1,9 – 4,3% (Русе и Силистра).

През периода на наблюдение цените на дребно на продукта в ГТВ са средно с 0,16 лв./кг по-високи от тези на едро, като маржът достига до 0,35 лв./кг във Враца. В областите Варна, София и Шумен цените в големите магазини са с до 0,05 лв./кг по-ниски от тези на едро.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,23 лв./кг по-високи от тези на едро. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена във Враца - 0,46 лв./кг. Изключение са областите Варна и Шумен, където цените на брашното в ДТО са с 0,02 лв./кг по-ниски от тези на едро.

Цените на брашното в по-малките магазини са средно с 0,07 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като тази разлика е най-голяма в Пазарджик - 0,19 лв./кг. В област Търговище брашното се предлага в ДТО на по-ниски цени от тези в ГТВ, с 0,01 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.