1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Без същестени изменения остават цените на рафинираното слънчогледово олио

Без същестени изменения остават цените на рафинираното слънчогледово олио

Средната цена за страната остава 2,67 лв./литър

През последната седмица на м. юли 2012 г. пазарът на рафинирано слънчогледово олио в страната по данни на ДКСБТ е относително спокоен.

През периода 25 юли – 1 август 2012 г. в по-голямата част от областите са налице леки разнопосочни изменения на цените на едро на слънчогледовото олио, които не се отразяват върху средната стойност за страната и тя остава на ниво от 2,67 лв./литър.

По области, цените на продукта варират от 2,51 лв./литър (Русе и Шумен) до 2,85 лв./литър (Добрич). В осем от областите се регистрира леко повишение на ценовите стойности, най-съществено във Велико Търново (с 2,7%). Незначително поевтиняване на олиото се регистрира също в осем области, в рамките на 0,4-1,1%.

Средната цена на дребно за страната на рафинираното олио в големите търговски вериги (ГТВ) се запазва на нивото от предходната седмица – 3,00 лв./литър.

В тези обекти олиото се търгува в ценовия диапазон от 2,89 лв./литър (Перник) до 3,10 лв./литър (Ловеч и Плевен). Седмично изменение на ценовите стойности се регистрира само в 4 области. В Добрич, Бургас и Шумен олиото поевтинява с между 0,5 и 3,4%. Единствено в ГТВ в София цените на олиото бележат повишение – с 2,6%.

Средно за страната, цената на дребно на рафинираното олио в другите търговски обекти (ДТО) е 3,07 лв./литър, незначително по-ниска (с 0,3%) в сравнение с предходната седмица.

През последната седмица цените на олиото в малките магазини се движат в диапазона от 2,97лв./литър (Перник) до 3,18 лв./литър (Благоевград).

Само в ДТО на три области е налице изменение на ценовите стойности спрямо предходната седмица - понижение в границите от 1 до 3,3%, най-значително в Добрич.

Средно за страната, цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети  са с 0,07 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като тази разлика е най-голяма в Бургас (0,20 лв./литър). И през тази седмица в четири области цените в ДТО са по-ниски от тези в ГТВ, като разликата достига до 0,10 лв./литър в Ловеч.

Най–голям марж между цената на едро и цената на дребно се наблюдава в Плевен за големите супермаркети - 0,54 лв./литър, а за ДТО в Хасково - 0,55 лв./литър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.