1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Без съществена промяна остават цените на рафинираното слънчогледово олио

Без съществена промяна остават цените на рафинираното слънчогледово олио

Цените на едро се движат в диапазона от 2,49 лв./литър в Хасково до 2,95 лв./литър в Русе

През периода 13 – 20 февруари 2013 г. средните цени на едро и на дребно за страната на рафинираното слънчогледово олио остават без съществена промяна, съобщават от ДКСБТ.

През анализирания период цените на едро на слънчогледовото олио се движат в диапазона от 2,49 лв./литър в Хасково до 2,95 лв./литър в Русе. В десет области се отчита седмично намаление на цените на едро на олиото от 0,4% (Бургас и Сливен) до 3,8% (Велико Търново), докато в други шест продуктът поскъпва в рамките на 0,4 - 1,5% (Стара Загора). В резултат, средната цена на едро за страната намалява с 0,7% спрямо предходната седмица до 2,71 лв./литър.

Средно за страната, цената на слънчогледовото олио в големите търговски вериги (ГТВ) нараства незначително спрямо предходната седмица (с 0,3%) до 3,02 лв./литър. В тези обекти олиото се търгува в ценовия диапазон от 2,89 лв./литър (Добрич) до 3,19 лв./литър (Пазарджик). В ГТВ в четири области олиото поскъпва в рамките на 1,7 – 5,4%, най-чувствително във Варна. Седмично понижение на ценовите равнища се регистрира единствено в Стара Загора (с 1,7%).

Средната цена на дребно за страната на рафинираното олио в другите търговски обекти (ДТО) е 3,20 лв./литър, с 0,3% по-ниска в сравнение с предходния седмичен период. По области, цените на продукта варират от 2,87 лв./литър (Варна) до 3,68 лв./литър (Смолян). В шест от областите се регистрира леко седмично понижение на ценовите стойности в рамките на 1,5% (Ловеч) – 3,5% (София). В Русе и Монтана цените на дребно в ДТО се повишават съответно с 0,3 и 0,8%.

Средно за страната, цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети  са с 0,18 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като тази разлика е най-голяма в Бургас (0,31 лв./литър). През изтеклата седмица в област Варна цените в ДТО са по-ниски от тези в ГТВ с 0,13 лв./литър. 

Най–голям марж между цените на едро и тези на дребно се наблюдава в Плевен за големите супермаркети - 0,65 лв./литър, а за ДТО във Велико Търново - 0,80 лв./литър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.