1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Без съществени изменения остават цените на брашно тип „500”

Без съществени изменения остават цените на брашно тип „500”

През изминалата седмица на борсите в страната брашното се търгува в ценовия диапазон от 0,77 лв./кг до 1,14 лв./кг

През периода 27 февруари – 6 март 2013 г. средните цени за страната на брашно тип „500” както на едро, така и на дребно са без съществени изменения спрямо предходната седмица, съобщават от ДКСБТ.

През изминалата седмица на борсите в страната брашното се търгува в ценовия диапазон от 0,77 лв./кг до 1,14 лв./кг, като отново най-ниските стойности са отчетени във Враца, а най-високите в София. В по-голяма част от областите се наблюдават леки седмични ценови колебания, преобладаващо в посока нагоре. Поскъпването на продукта е в рамките на 0,9% (Бургас) – 3,2% (Хасково). Само в Силистра и Ямбол цените на едро отбелязват слабо понижение, с по 1%. В резултат, средната цена на едро на брашното за страната бележи незначително увеличение (с 1%) спрямо предходния период до 1,01 лв./кг.

През анализирания период средната за страната цена на дребно на брашно тип „500” в големите търговски вериги (ГТВ) е 1,11 лв./кг, с 0,9% по-ниска спрямо предходния седмичен период.

По области, цените на брашното в големите супермаркети варират от 0,94 лв./кг (Пловдив) до 1,15 лв./кг (в девет от областите). Седмично изменение на ценовите стойности се регистрира само в ГТВ на четири от областите, като във всички от тях движението е в посока надолу. В три от областите (Перник, Варна и София) поевтиняването на брашното е в рамките на 4,4 – 4,6%, а в Пловдив и по-чувствително – с 13,8%.

Средната цена на брашното в другите търговски обекти (ДТО) е 1,18 лв./кг, с 0,9% по-висока в сравнение с предходната седмица.

В почти цялата страна по-малките магазини запазват цените на дребно на продукта от предходния седмичен период, като стойностите продължават да са в интервала от 1,07 лв./кг (Варна) до 1,25 лв./кг (Бургас, Сливен и София). Седмично изменение на цените се регистрира единствено в София – повишение с 3,3%. 

Цените на брашното в големите супермаркети са средно с 0,07 лв./кг по-ниски от тези в по-малките магазини, като тази разлика достига до 0,26 лв./кг в Пловдив. Изключение са областите Благоевград, Добрич и Търговище, където цените в ГТВ са малко по-високи в сравнение с тези в ДТО, с между 0,02 и 0,04 лв./кг.

За поредна седмица най-голям марж между цените на едро на брашното и тези на дребно се регистрира отново във Враца – 0,30 лв./кг за ГТВ и 0,39 лв./кг за ДТО. В София цените на брашното в големите супермаркети са с 0,10 лв./кг по-ниски от тези на едро. Във Варна цените на дребно на брашното както в ГТВ, така и в ДТО са по-ниски от тези на едро, съответно с 0,06 и 0,03 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.