1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Без значителни изменения остават средните цени на рафинираното слънчогледово олио

Без значителни изменения остават средните цени на рафинираното слънчогледово олио

В големите търговски вериги слънчогледовото олио продължава да се търгува в ценовия интервал от 2,69 лв./литър до 3,19 лв./литър

По данни на ДКСБТ през периода 13 – 20 март 2013 г. средните цени на едро и на дребно на рафинираното слънчогледово олио остават без значителни изменения спрямо предходната седмица.

Средната цена на едро за страната през последната седмица е 2,65 лв./литър, с 1,1% по-ниска в сравнение с предходния седмичен период. По области, цените са в диапазона от 2,42 лв./литър до 2,85 лв./литър, съответно в Хасково и Смолян. В 11 от областите се регистрира седмично намаление на ценовите стойности в рамките на 0,4% (Монтана, Сливен и София) – 5,8% (Пловдив). В други четири области цените на едро бележат повишение с между 0,4 и 2,6% спрямо предходната седмица, най-съществено във Варна.

В големите търговски вериги (ГТВ) на страната слънчогледовото олио продължава да се търгува в ценовия интервал от 2,69 лв./литър (Пловдив) до 3,19 лв./литър (Пазарджик). В четири области цените на олиото бележат седмично понижение в рамките на 1% (Благоевград) – 3,4% (Хасково). Повишение на ценовите стойности с между 1,7 и 8,6% се отчита в единадесет от областите, най-значително в Шумен. В резултат, средната цена на дребно на олиото в ГТВ нараства с 1,3% спрямо предходната седмица, до 3,02 лв./литър.

Средната цена на дребно за страната в другите търговски обекти (ДТО) остава на ниво от 3,17 лв./литър. В по-голямата част от страната по-малките магазини запазват цените на дребно на продукта от предходната седмица, като стойностите варират от 2,90 лв./литър (Варна) до 3,68 лв./литър (Смолян). В пет области се отчита поевтиняване на продукта в границите от 0,8 до 2,3% (Монтана). Единствено в София олиото се предлага на по-високи цени спрямо предходния седмичен период - с 1,6%.

Средно за страната, цените на дребно на слънчогледовото олио в ГТВ са с 0,15 лв./литър по-ниски от тези в ДТО, като най-голяма е разликата в Пловдив – 0,49 лв./литър. В областите Добрич и Шумен цените на олиото в малките магазини са съответно с 0,04 и 0,14 лв./литър по-ниски от тези в големите супермаркети.

Най-голям марж между цените на едро и цените на дребно се наблюдава в Плевен за ГТВ – 0,65 лв./литър, а за ДТО в Смолян - 0,83 лв./литър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.