1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Билките - пътят към отслабването

Билките - пътят към отслабването

Билките имат широко приложение и могат да се консумират по различен начин

Билките са отличен съюзник в борбата с наднормените килограми, показват проучвания направени от американски диетолози, цитирани от Puls.bg. Билките имат широко приложение и могат да се консумират по различен начин – като добавки в салати и супи или да се варят под формата на лечебен чай.

Според своето действие билките се делят на 4 основни групи:

 

  • диуретици, които помагат на организми да изразходва излишното количество течности и да ги извежда с урината
  • стимулатори, които заставят организма да изгаря по-бързо калориите
  • слабителни, които намаляват употребата на калории и ускоряват освобождаването на червата
  • супресанти, които подобряват настроението и притъпяват чувството за глад, тъй като при попадането в стомаха увеличават обема си.

 

Освен че е диуретик, репеят например ускорява метаболизма на мазнините. 2 с.л. изсушени и нарязани на ситно корени от репей се заливат с чаша гореща вода и се варят на бавен огън в продължение на 10-20 минути. След охлаждане отварата се прецежда и се приема по 1 с.л. между отделните хранения - при пристъп на глад.

Копривата действа на клетъчно ниво и притъпява апетита. Ако си приготвите чай от нея, ще обогатите организма си с витамини и ще намалите теглото си.

Лененото семе е отлично слабително средство, което понижава апетита. То е богато на целулоза, витамини и белтъчини. Редовната му употреба способства за стабилизирането на нивото на захарта в кръвта. За повишаване на имунитета и изгубване на наднормените килограми трябва да приемате ленено семе 1-2 часа преди ядене.

Плодовете на глога ускоряват процеса на преработване на храната в стомаха и стимулират дейността на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези. Плодовете глог могат да се добавя при приготвянето на лечебни чайове.

Фитотерапията (билколечението) е най-древният начин за борба с болестите и все по-успешно се прилага при лечението на редица болести. Но фактът, че билките са дар на природата не означава, че те могат да бъдат използвани безразборно . 
Специалистите предупреждават, че никога не трябва да се  използват  билки без да се знае как действа, как трябва да се приготви за приемане и как да се прилага, от какво следва да се предпазваме и какви са страничните ефекти.

При появата на конкретни болестни симптоми е абсолютно задължително да се потърси помощта на лекар, за да се постави точна диагноза. Билколечението, без да има поставена правилна диагноза от лекар, не може да бъде успешно, даже напротив - може да застраши здравето.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.