1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Дъмпинг с развалящи се яйца правят вносители

Дъмпинг с развалящи се яйца правят вносители

Браншовици са засекли, че в някои от магазините яйцата са били преопаковани и с нов печат за годност

Повече от 10 млн. броя яйца от ЕС с изтичащ срок на годност правят дъмпинг на българските производители на яйца. За това алармираха от Съюза на птицевъдите с председател проф. Борис Стоименов предаде Pari.bg. Продажбите са започнали от Великденските празници, но продължават и сега, каза зам.- председателят на съюза д-р Димитър Белоречков. Яйцата са купени предимно от Латвия и Полша, но има такива с неизвестен произход. Браншовиците са засекли, че в някои от магазините те са били преопаковани и с нов печат за годност. От този полулегален внос загуби търпи преди всичко българският производител, защото продуктите са купени на изключително ниски цени, заради изтичащия срок на годност. В търговската мрежа обаче това не се отрази на крайната цена, увери Стоименов. Яйцата бяха доставени тук с цел преработка и въпрос на късмет, че няма отровени, коментира Белоречков.

Идентична е картината и с продажбата на пилешко месо, доставено от ЕС, според браншовиците. От общността за българския пазар се доставя най-лошото пилешко месо, което се конкурира с българското, чието качество е много по- високо. Вина за това имат много от преработвателите, които се изкушават да купуват на изгодни цени некачествено пилешко. Много от тях го преопаковат и го пускат на пазара като българско.

Съществува голяма опасност да усвоим едва 15% от парите за европейските фондове, предупреди Иван Ангелов от УС на птицевъдите и управител на фирма "Братя Ангелови". Според него една от основните причини е в тежката държавна администрация и в безкрайното бавене на проектите от Програмата за развитие на селските райони. Има бенефициенти, които чакат месеци да им бъдат обработени проектите. ДФ "Земеделие" все още няма информационен център, от който или по телефона, или интернет да се осведомиш какво става с документите ти, отбеляза Ангелов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.