Това съобщи председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев
Едва 10 на сто от телешкото месо в магазините у нас е родно производство. Това съобщи председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев. Българското свинско месо пък има дял от 15 процента в търговските ни обекти. По думите му производителите са имали амбицията да го повишат до 20 на сто, пише „Новинар”.
Стойчев каза още, че в момента 95 процента от плодовете и зеленчуците по пазарите ни са вносни. Той обясни, че причината е, че производителите нямат възможност да съхраняват продукцията си в специални камери, за да я пласират през зимата.
Зеленчуците в страната ни са предимно от Турция, Македония и Гърция. Телешкото пък се внася дълбоко замразено както от страни от Европейския съюз, така и от Нова Зеландия, Аржентина и Бразилия, уточниха вносители. И въпреки че не всичко, което ядем, е родно производство, цените на храните остават стабилни за момента. Според анализите продължава поевтиняването на захарта и брашното, млякото и месото са поскъпнали леко.
Някои видове хляб са поевтинели с около 2,7 на сто за продажбите на дребно. На борсите пък пшеницата поевтинява с 2 процента на седмица, а брашното с 1 на сто. Едуард Стойчев коментира, че от началото на годината до момента се наблюдава равновесие в стойностите на храните. По думите му не се очаква драстично поевтиняване на хляба, тъй като българинът яде все по-малко насъщен, а фирмите за производство на хляб са много на брой.