Заложените критерии изискват по-добра четливост на надписите
Етикетите на храните ще дават по-пълна и конкретна информация, след въвеждане на новите изисквания. Те влизат в сила от 13-ти декември.
Новите наредби за задължителното етикетиране произлизат от Европейски регламент. Заложените критерии изискват по-добра четливост на надписите, задължително посочване на страната или мястото на произход на месото, отличително оформление на алергенни съставки в дадения продукт. Етикетите на месните продукти по регламент трябва да съдържат информация за добавен протеин от друго месо, ако водата е повече от 5% и ако продуктът представлява смес от смесени парчета месо, датата на замразяване, процентно съдържание на мазнини и съотношение между месен протеин и колаген. Изискванията към хранителните продукти са: всички Е-та да се изписват с популярните им имена, да се посочва източника на растителните мазнини, да бъдат описани особените условия за съхранение на отворения вече продукт. Това е малка част от новите изисквания, които със сигурност ще затруднят и натоварят производителите.