1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Евродепутатите подкрепиха забраната за добавяне на захар в плодовите сокове

Евродепутатите подкрепиха забраната за добавяне на захар в плодовите сокове

Производителите имат право да използват обозначението "без добавена захар" за следващите пет години

Евродепутатите от Комисията по земеделие и развитие на селските райони са подкрепили единодушно забраната за добавяне на захар в плодовите сокове в полза на потребителите. На вчерашното заседание на комисията е прието проектостановище за изменение на директивата за плодовите сокове, по което докладчик за групата на ЕНП е българският евродепутат Мария Неделчева, съобщиха от офиса на депутата.

Парламентаристите обаче са взели мерки тази забрана да не вреди на производителите на плодови сокове, които според европейското право на конкуренцията следва да спрат да използват обозначението "без добавена захар".

За да не бъдат в конкуренция на пазара с производители на напитки, които имат право да използват тези обозначения, Мария Неделчева е предложила да им се даде възможност да продължат да използват върху етикета това обозначение за следващите пет години.

Освен това Неделчева е подкрепила възможността производителите на сокове да имат право да възстановяват в сока аромати, които са получени от същите видове плод. В момента те са задължени да използват аромата и сока на един и същи плод за получаването на финалния продукт, което практически е сложно, а в случая на някои плодове, като ананаса, дори, невъзможно.

"С това проектостановище ние взимаме предвид факта, че става дума за две различни индустрии - ароматната индустрия и тази за производството на плодови сокове. Проектодокладът установява един много добър баланс между нуждите на потребителите и интересите на производителите", коментира евродепутатът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.