1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Европейската агенция за безопасност на храните започна обществена консултация за подсладителя аспартам

Европейската агенция за безопасност на храните започна обществена консултация за подсладителя аспартам

Всички заинтересовани страни могат да изпратят своето мнение до 15 февруари 2013 г.

Европейската агенция за безопасност на храните започна обществена консултация за подсладителя аспартам, предаде EurActiv. Всички заинтересовани страни могат да изпратят своето мнение за аспартама до 15 февруари 2013 г.

През май 2011 г. Европейската комисия поиска от агенцията да направи цялостна оценка на аспартама, след като нови научни изследвания разкриха потенциално негативно влияние на подсладителя върху бременни жени и по-висок риск от рак.

Италианският онколог Морандо Софрити публикува изследване през 2010 г., което показа повишен риск от рак на черния и на белия дроб при мишки, хранени с аспартам. Проучване от същата година, включващо 60 000 бременни жени, установи връзка между приемането на подсладени с аспартам напитки и случаи на преждевременно раждане.

В отговор на двете изследвания Европейският парламент настоя отново да се направи оценка на безопасността на продукта. Подобни оценки вече са правени пет пъти, след като аспартамът е разрешен за употреба в ЕС през 1949 г. Следващата трябваше да се направи през 2020 г..

След 1980 г. различни регулаторни органи са изследвали аспартама, но за пръв път подобна молба за цялостна оценка се отправя от Европейската агенция за безопасност на храните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.