1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Европейски ден за здравословно хранене и готвене с деца ще се състои днес за шести път в България

Европейски ден за здравословно хранене и готвене с деца ще се състои днес за шести път в България

Събитието ще се проведе от 11.00 ч. в зала Арена Армеец, гр.София

Европейски ден за здравословно хранене и готвене с деца ще се състои днес за шести път в България, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Традиционни организатори са Европейската комисия и Евро-Ток България с подкрепата на Столична община.

В детското кулинарно шоу участие ще вземат 500 деца от първи до четвърти клас от столични общински, частни и специализирани училища. Всяка година на празника се канят различни класове, така че посланието за здравословно хранене да достига до максимален брой деца.

В първата част на инициативата децата ще приготвят вкусно, здравословно и балансирано меню. Ще имат възможността да научат повече за продуктите и правилния начин на хранене, в зависимост от тяхната възраст и предпочитания. Освен посланието за здравословна храна цялостната концепция на инициативата е храненето да бъде редовно и балансирано, да носи удоволствие и да е базирано на личния избор.

Към голямото готвене, давайки своя личен пример ще се присъединят и популярни личности сред които министри, зам.-министри, посланици, актьори, спортисти и телевизионни водещи от ключови български медии.

След като са похапнали вкусно, децата ще участват в специално организирано за тях Латино парти с професионални инструктори. Освен, че носят настроение, музиката и танците са чудесен модел за физическа активност и поддържане на добра форма при децата. Комбинацията между балансирано хранене и подходящи физически дейности е ключова за нормалното детско развитие. Това е и формулата за превенция на редица заболявания при подрастващите.

Освен професионалните кулинари от Евро-Ток България за децата ще се грижат доброволци от младежката секция на Българския червен кръст, Български детски и младежки парламент, както и ученици от Професионалната гимназия по туризъм “Алеко Константинов” град Банкя.

Събитието не би било възможно и без усилията на Столична община, Министерство на образованието, младежта и науката, Министерство на земеделието и храните, Министерство на физическото възпитание и спорта, Българска агенция по безопасност на храните, Национален център по обществено здраве и анализи, Гранд Хотел София, фондация Живот за всички, Юниливър България, София-5, Зет-1, Райт Рентал и много други партниращи структури в борбата срещу наднорменото тегло и затлъстяването при децата.

Събитието ще се състои от 11.00 ч. в зала Арена Армеец.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.