1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ФАО: Не се очаква нова криза с цените на храните

ФАО: Не се очаква нова криза с цените на храните

Генералният директор на организацията Жозе Гразиану да Силва заяви, че най-новите данни са "успокоителни"

Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) на ООН обяви вчера, 6 септември, че сегашните цени не оправдават слуховете за нова криза с цените на храните, предаде Асошиейтед прес.

Генералният директор на ФАО Жозе Гразиану да Силва заяви, че най-новите данни са "успокоителни". Индексът на цените на храните е останал сравнително стабилен, съобщи днес пресконференция в Рим директорът на отдел Търговия във ФАО Дейвид Халам, цитиран от Франс прес.

На равнище 213 пункта за август, този индекс се намира с 25 пункта под рекорда си от февруари 2011 година (238 пункта), след като между юни и юли скочи с 12 пункта.

Халам, цитиран от АП, заяви, че "няма силни доказателства", за да се говори за нова криза с цените на храните като онази, която предизвика размирици в развиващия се свят през 2007-2008 година, пише "Дневник".

На световна конференция в Ханой друг високопоставен представител на ФАО - Александър Мюлер, цитиран от ДПА, призова към действия за борба с поскъпването на храните, предупреждавайки, че ако проблемът не бъде решен бързо, има опасност от подновяване на световната хранителна криза от преди пет години.

Наскоро обаче, Световната банка обяви в свой доклад, че цените на храните са поскъпнали с 10 на сто само през юли.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.