1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Франция предупреди за възможна хранителна криза в ЕС

Франция предупреди за възможна хранителна криза в ЕС

В разгара на дълбока финансова криза 17 милиона европейци не могат да си набавят храна сами

Франция предупреди Германия и други страни от Европейския съюз, че рискуват да създадат криза с храните в Европа, предаде "Ройтерс". Причината е, че някои държави членки се противопоставят на финансирана от ЕС схема за разпределяне на храна за най-нуждаещите се европейски граждани.

"По време на настоящата икономическа криза тази програма е доказателство за европейския принцип на солидарност. Ще бъде неприемливо за Европа да изостави най-уязвимите си граждани", заяви френският президент Никола Саркози в официално изявление.

Френският земеделски министър Бруно льо Мер каза, че съкращаването на схемата, която отпуска 500 млн. годишно, ще застраши хранителната сигурност на милиони европейски граждани, вече засегнати от финансови затруднения.

"В разгара на дълбока финансова криза 17 милиона европейци не могат да си набавят храна сами, ако не е тази програма", заяви Льо Мер пред свои колеги по време на Съвета по селско стопанство в Брюскел. Той подчерта, че Париж отхвърля идеята националните правителства да поемат недостигащите средства в помощ на бедните.

В края на май Европейската комисия обяви, че средствата за 2012 г. по програмата за предоставяне на храни ще бъдат съкратени от 500 млн. евро на 113 млн. евро. Причината е съдебно решение, според което хранителни помощи по програмата трябва да бъдат съкратени до излишните запаси от земеделски продукти, ако има такива.

Искането за намаляване на субсидиите беше подадено от Германия, подкрепена от Швеция. Според двете държави членки програмата, не е в съответствие с Общата селскостопанска политика. Според Берлин отговорността за социалните помощи трябва да остане в ръцете държавите членки. Тази позиция е подкрепяна от Великобритания, Дания, Холандия и Чехия.

След като не беше постигнато споразумение по време на срещата на Съвета на ЕС вчера, 20 септември, полското председателство заяви, че ще се опита да постигне компромис до следващата среща на земеделските министри другия месец. Въпросът може да бъде повдигнат дори на срещата на европейските лидери, която също е през октомври.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.