1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Холандия е стрaната с най-пълноценна, разнообразна и здравословна храна

Холандия е стрaната с най-пълноценна, разнообразна и здравословна храна

Снимка:

Класацията на "Оксфам" подрежда страните по наличност, качество и достъпност на храната

Холандия изпревари Франция и Швейцария и се превърна в стрaната с най-пълноценна, разнообразна и здравословна храна, докато САЩ и Япония не успяха да влязат дори и в топ 20 на новата класация на "Оксфам" - международна организация за международна помощ и развитие. Чад е на последно място в списъка от 125 държави, след Етиопия и Ангола.

България си поделя 36-ото място с още няколко държави – Македония, Северна Корея, Аржентина и Колумбия. България изпреварва редица европейски държави в класацията – прибалтийските страни, както и Чехия, Словакия, Унгария Хърватия и др. Както повечето държави, страната ни се представя много добре по показателя наличност на храна. Най-лошо е представянето по показател здраве.

"Холандия създаде добър пазар, който позволява на хората да имат достатъчно прехрана. Цените са сравнително ниски и стабилни и типът храна, която хората ядат, е балансиран", казва Дебора Хардън, старши изследовател в "Оксфам".

Организацията подрежда страните по наличност, качество и достъпност на храната и доколко тя е полезна за здравето. Освен това "Оксфам" разглежда процентът на деца с поднормено тегло, разнообразие на храната и достъп до питейна вода, както и негативни последици като затлъстяване и диабет.

Европейските държави доминират в класацията, но Австралия също застана редом до Ирландия, Италия, Португалия и Люксембург на осмо място. Великобритания не успя да влезе в топ 10, заемайки 13-о място, заради колебанията в цените на храните, които според "Оскфам" са сравними с тези в Перу, Малта и Киргизстан. Африканските държави, както и Лаос, Бангладеш, Пакистан и Индия са на последните 30 места.

Въпреки че храната в САЩ е най-достъпна и е с добро качество, високите нива на затлъстяване и диабет поставят страната на 21-о място заедно с Япония, която пък се представя зле по отношение на цените на храните, сравнени с цените на други стоки.

Холандия има отлични показатели заради ниските цени и ниските нива на диабет, а Чад е на последно място заради високите цени и огромния брой на деца с поднормено тегло – 34%. По-скъпа е храната единствено в Гвинея и Гамбия, които също са в дъното на класацията. Бурунди, Йемен, Мадагаскар и Индия имат най-лошите нива на хранителни стойности и най-много деца с тегло под нормата.

Последните данни на "Оксфам" показват, че 840 милиона души по света гладуват всеки ден, въпреки че има достатъчно храна за гладните. Организацията призовава за промяна в начина, по който храната се произвежда и се разпространява в света. Причините за гладуването включват липса на инвестиции в инфраструктура в развиващите се държави, както и в земеделие, сигурност, биогорива и справяне с климатичните промени.

Според авторите на доклада глобалното затопляне може да увеличи броя на хората, изложени на риск от гладуване, с 20 пункта до 50% до 2050 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.