1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Институтът за пазарна икономика очаква поевтиняване на хляба

Институтът за пазарна икономика очаква поевтиняване на хляба

Преработвателният бранш следва с известно забавяне цената на основната суровина

Институтът за пазарна икономика (ИПИ) очаква поевтиняване на хляба следващия месец, става ясно от анализ, публикуван на сайта на организацията.

Според Николай Вълканов, тенденцията сочи, че преработвателният бранш следва с известно забавяне цената на основната суровина – брашното, както и на други фактори като цени на горивата и разходи за персонал.

Тази година обаче, не е имало шоково поскъпване на енергоносителите, работните заплати също не са повишавани, а цената на зърното бележи спад.

"Цената на брашното вече започна низходящото си движение и през първата седмица на септември достигна 880 лв./тон в страната спрямо пика си от 990 лв. през декември 2012 г., по данни на комисията по стокови борси и тържища. При стабилизиране на цените на пшеницата, каквото вече се наблюдава, цената на брашното вероятно ще се понижи с допълнителни 3-4% и също ще се стабилизира", смята Вълканов, цитиран от
Регал.

Според изчисленията на ИПИ цената на брашното формира 49% от стойността на хляба, така че може да се очаква поевтиняване от около 7%, в сравнение с декември 2012-та. Данните за периода 2000-2012 г. показват, че при две аналогични ситуации на спад – през 2004 и 2008 г. – ефектът от поевтиняването на суровините се отразява в крайната цена на хляба през октомври.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.