1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Източникът на заразата с Ешерихия коли може да е извън ЕС

Източникът на заразата с Ешерихия коли може да е извън ЕС

В момента обект на изследванията са семена, които най-вероятно са култивирани извън ЕС и след това са внесени

Според Европейската комисия източникът на заразата с бактерията Ешерихия коли (E.coli) може да е извън Европейския съюз, съобщи испанският ежедневник "Ел мундо".

В момента обект на изследванията са семена, които най-вероятно са култивирани извън ЕС и след това са внесени, заяви еврокомисарят по здравеопазването и потребителите Джон Дали на среща на земеделските министри на ЕС във вторник.

Според Брюксел, след като във Франция беше открит и втори опасен източник на бактерията, ще бъде по-лесно локализирането на първоначалния причинител на епидемията. На 10 юни Германия обяви, че бобени кълнове са най-вероятният източник на заразата със смъртоносната разновидност на бактерията.

Незабавно създадохме работна съвместна група с Европейската агенция за безопасност на храните и държавите членки, която да разследва връзката между източниците на заразата, обясни еврокомисар Дали. Тази следа може да ни помогне да стигнем до първоначалния източник, допълни той и увери, че много скоро ще има конкретни резултати.

На срещата на земеделските министри еврокомисарят по селското стопанство Дачиан Чиолош предложи още 15 милиона евро допълнителна помощ за насърчаване на консумацията на зеленчуци и плодове в ЕС през следващите три години. За момента Брюксел отделя 10 милиона евро годишно за кампании за насърчаване на потреблението в сектора, обясни португалският министър на земеделието Асунсау Кришташ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.