1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Какво е общото между българските вина, истинската бира и перфектните коктейли?

Какво е общото между българските вина, истинската бира и перфектните коктейли?

Очакваме ви от 7 до 9 април на Wine&Spirits Show в Интер Експо Център

Свежест, традиции, креативност, колорит, вкусове, аромати и още и още... Малко са думите, с които да опишем наближаващото Wine&Spirits Show. Както сигурно сте се досетили, очакваме събитието с нетърпение, защото то ще превърне София от 7 до 9 април в рай на българските и чуждестранни вина, бири, крафт изкушения и високоалкохолни напитки. Wine&Spirits Show в Интер Експо Център ще е истински остров на познанието, благодарение на съпътстващите събития, за които разказваме в следващите редове.

Виното, ресторантите и баровете поставя като център на Вселената виненият консултант Йордан Русев в първия ден на Wine&Spirits Show. Той ще съветва ресторантьорите, сомелиерите, барманите и сервитьорите за развиването на винената листа на заведението, за да е то по-успешно.
Обичате ли крафт бира? Според нас всички обичат. Затова с интерес чакаме Ирина Стефанова. Тя идва от микропивоварната Hills в Перущица. За да отговори на въпроса „Истинска бира – що е то?“. Като за финал на първия ден, организаторите от Интер Експо Център и DiVino залагат в програмата Майсторски клас с дегустация на пет шотландски уиските, в съчетание с различни храни. Своеобразен „диригент“ на събитието е Николай Нейков, посланик на премиум дестилираните напитки на Diageo.

Родно производство, карибски аромати и 135-годишни традиции

Време е да се пренесем във втория ден на Wine&Spirits Show. Той ще започне с Кръгла маса за бъдещето на винените райони в България. Паралелно, Българска банка за развитие ще представя нови продукти за винарски бранш, а Българската агенция за експортно застраховане – услугите си за винопроизводството.

В ранния следобед, в 16.00 часа, се пренасяме на Карибите. С Карибски ром от Гваделупа, разбира се. Юлия Костадинова, дегустатор на Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles, ще ни разходи из остров Гваделупа. В Майсторски клас, с нея ще опитаме заедно 6 примера за стиловете карибски агрикол ромове от четири легендарни дестилерии.
Денят ще завърши със среща в Майсторски клас с вертикална дегустация на Barovo Red (Северна Македония) и Terrasse à l’Ombre (Южна Рона) с винения експерт и преподавател в Tikveš Александер Ристовски. Като казахме Tikveš, знаете ли, че северномакедонската изба е с над 135-години история зад гърба си?

А вие можете ли да правите коктейли?

С отварянето на вратите си през третия ден, Wine&Spirits Show отново ни среща с Ирина Стефанова от микропивоварната Hills в Перущица. След това на сцената се качва Яна Петкова. В Майсторски клас с дегустация на осем вина, тя ще представи винена Калифорния. Знаете ли, че Калифорния е четвъртият по големина производител на вино в света?
След края на този майсторски клас Яна няма да слезе от сцената. Напротив. Ще продължи да е в центъра на вниманието ни със своя Презентация с дегустация на седем вина – „Високите вина на Европа“ от портфолиото на вносителя Hedonist Wines; напитките са от самото сърце на Стария винен свят – Италия и Испания.

Попитахме ви, дали можете да правите коктейли... Какъвто и да е отговорът ви, трябва да се срещнете с Павел Памукчиев от Travel Cocktails. Този майстор на коктейлите ще ни говори за миксологията и ще ни помогне да направим първите си професионални бармански стъпки.

До началото на Wine&Spirits Show 2022 остават по-малко от 48 часа. Защото на 7 април второто издание на това изложение ще започне. В Интер Експо Център, разбира се. Миксът, който организаторите от Интер Експо Център и DiVino ще реализират от 7 до 9 април, е повече от обещаващ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.