1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Консумацията на сирене - задължителна и полезна

Консумацията на сирене - задължителна и полезна

Сиренето предпазва от кариеси

Всяко сирене е богато на калций и микроелементи и спомага за бързо възстановяване на киселинността в устата след хранене, а също и предпазва от появата на кариес.

Обикновеното гръцко сирене Фета, предпазва от развитието на стомашни разстройства, казват експерти от Университета в Линкълн. В сиренето Фета се съдържат бактерии, които убиват вредните микроорганизми, включително и листерия (те причиняват заболявания на храносмилателния тракт).

Експерти от Кренфилдския университет изследват най-миризливото сирене Вю Булон, което се приготвя в Нормандия (Франция) от краве мляко.

Силната му миризма се поражда от това, че това сирене се държи в бира. Италианскияпармезан и английския чедър се смятат за сирена, които не миришат.

Всички сирена са шампиони по съдържанието на калций, фосфор и цинк, които са необходими за изграждане на костната тъкан. Калцият е трудно смилаем елемент, но в сиренето е под формата на калциев лактат, поради което се усвоява прекрасно. Всички сирена са полезни за хората с диабет, тъй като имат големи количества протеини и ниско съдържание на въглехидрати.

В топените сирена има по-малко калций и повече натрий, затова хора с хипертония и други сърдечно-съдови заболявания трябва да избягват този вид сирене.

Тези, които имат повишена киселинност на стомашния сок, също е по-добре да не ядат топено сирене, защото при приготвянето на топеното сирене за ускоряване на узряването добавят не само млечна, но лимонена киселина. Затова в топеното сирене има по-малко холестерол.

От пушено сирене е по-добре да се откажат хората със заболявания на стомашно-чревния тракт, холецистит, хроничен гастрит, тъй като те предизвикват дразнене на лигавицата на стомаха.

"Мухлясалото" сирене е полезно за всички, защото в плесенните гъбички има допълнителни ензими, които са полезни за стомашно-чревния тракт.

Човек може да яде сирене от мляко и на други животни (козе, овче), тъй като сиренето трябва да бъде включено в храненето.

Козето сирене има по-силна миризма в сравнение с кравето; овчето сирене има специфичен вкус, но точно заради него е ценено. Козето сирене се счита за мазно, но се препоръчва дори при пациенти, които имат наднормено тегло.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.