1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Консумираме все по-малко мед

Консумираме все по-малко мед

Снимка:

Българският потребител не познава достатъчно добре етикетировката на пчелните продукти

Българите все по-рядко слагат на трапезата си мед. Това съобщиха на пресконференция в БТА представители от няколко браншови организации.

Според изследване на година всеки българин консумира едва по 150 гр мед и така населението ни се подрежда на едно от последните места в Европа по консумация. Днес българският потребител не познава достатъчно добре етикетировката на пчелните продукти, обясниха още от браншовите организации.

А това се отразява на нивото на потреблението им, смятат специалистите. За това започва Национална кампания за популяризиране на български пчелни продукти "Мед на нашата трапеза". Целта й е да се подтикнат потребителите към по-висока консумация не само на мед, а и на всички производни продукти.

Аgro.bg припомня, че преди седмица председателят на Асоциацията на пчеларите-професионалисти у нас Младен Котларски изрази мнението, че липсата на държавна политика по отношение на пчеларството сериозно спъва развитието на сектора и пречи на България да си възвърне авторитета на добър производител на мед и пчелни продукти на световния пазар.

Според Котларски и колегата му Ефрем Моллов основна спънка пред българските производители на мед и пчелни продукти е новата Наредба за директни продажби, която вече се обнародва в "Държавен вестник".

Съгласно нея производителят може да продава директно само 40% от продукцията си, а останалите 60% трябва да бъдат пласирани с помощта на прекупвачи. Ние, производителите, не можем сами да отидем да пласираме цялата си продукция директно на големите търговски вериги например, казаха пчеларите.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.