1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Крие ли опасност сушито в ресторантите

Крие ли опасност сушито в ресторантите

Учени открили, че нивата на живак в рибата тон са високи

Сушито произхожда от Азия и в първоначалния си вид е било практика за съхранение на риба, която се оставя да ферментира в ориз. Днес суши се приготвя с риба тон, сьомга, октопод, скариди, раци, както и редица други видове риби. Доста популярно е сушито с риба тон. Администрацията по храни и лекарства (FDA) на САЩ и Агенцията за защита на околната среда (EPA) предупреждават, че бременните жени и децата трябва да консумират минимални количества риба тон, а най-добре е да я избягват напълно предаде ecomedia.bg. Това е просто съвет, който много хора пренебрегват. Друга причина да избягваме да ядем тази риба е, че е защитен вид.

Ново изследване се фокусира върху различните видове риба тон, от които се предлага суши в ресторантите и супермаркетите, и съдържанието на живак в тях. Живакът се натрупва по хранителната верига и е в най-големи количества в крайните й звена. Ефектът е най-страшен при по-големите видове. Това не е добър факт за любителите на суши с риба тон, като се има предвид, че видът риба тон „bluefin” може да достигне 500 килограма.

Майкъл Гочфилд от университета Rutgers в Ню Джърси се натоварил със задачата да разбере кой вид риба тон крие най-висок риск за здравето. Използвайки техниката „DNA bar coding”, която категоризира организмите на базата на специфични генетични маркери, той и екипът му изследват 5 вида риба тон, сервирани в 100 порции суши, в 54 ресторанта и продавани в 15 супермаркета. Те измерват нивата на живак във всяка проба.
Учените открили, че нивата на живак в рибата, предлагана в ресторантите са по-високи, отколкото в тази от супермаркетите. Рибата тон от вида „Bigeye”, която по-често се използва в ресторантите, има нива, които достигат и дори надхвърлят с около 4% ограниченията на FDA. Положението е доста сложно, защото нивата на живак във всеки вид риба тон и във всеки индивид, са различни. А и в ресторантите, трудно ще Ви кажат какъв точно вид риба тон консумирате.

Рибата тон от вида „Yellowfin” е по-евтина и често се предлага в супермаркетите. Според изследването, тя съдържа и по-малко живак. И все пак в пробите от всички видове са надвишили стандартите на EPA (по-стриктни от тези на FDA) и концентрациите, разрешени от здравното министерство на Япония. Нещо повече, количествата живак във видовете „bigeye” и „yellowfin” риба тон надминават предишните оценки на FDA.

Учените се надяват, че заключенията ще започнат да оказват натиск върху супермаркети и ресторанти, за да се даде точна информация на етикетите на отделните видове риба тон.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.