1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Лекарствата с Гинко Билоба са опасни за епилептици

Лекарствата с Гинко Билоба са опасни за епилептици

Гинко Билоба е най-старият известен дървесен вид – възрастта му се оценява на над 200 млн. години

Това сочат резултатите от изследване на германски учени, публикувани в сп. "Джърнъл ъф нечъръл продъктс" пише ekipnews.com.  Изследователите от университета в Бон уточняват, че до този момент са получили съобщения за 10 случая на зачестени пристъпи сред епилептици при приемане на подобни лекарства.

Лекарства с Гинко Билоба, който се извлича от листата на дървото със същото име, срещат широко приложение сред хора, страдащи от депресия, загуба на паметта и главоболие.

Гинко Билоба е най-старият известен дървесен вид – възрастта му се оценява на над 200 млн. години. Това дърво е последният представител на цял клас голосеменни растения, които съществуват от времето на динозаврите. Според образци от Североизточен Китай съвременното гинко има много малко разлики с онова от Юрския период. През плиоцена (преди 5,3–1,8 млн. години) популацията на гинко рязко намалява и се запазва само в един малък район на централен Китай. Гинко е листопадно дърво, до 20–35 m на височина, а на възраст достигащо до 2500 години. Листата са ветриловидни, 5–15 cm дълги. Семето е дълго 1.5–2 cm, в месеста обвивка с формата на джанка с размер 2–3 cm, която съдържа маслена киселина, която придава огтвратителната миризма на плода. Семето, след като се обели, се ползва за храна в Китай и Япония. Гинко е двудомно, т.е. женските и мъжките цветове са разположени на отделни растения. В Китай гинко се отглежда поне от 1500 години. Първите свединия в европейски източници са от 1690г. Пренесено е в Европа през 18 век и днес е една от най-обстойно изследваните билки в света. Сега гинко се отглежда из цял свят по паркове и градини, като изключително добре понася токсичните градски условия, което прави още по-чуден факта, че преди няколко милиона години то е било на път да изчезне. Няколко дървета гинко са сред единствените живи оцелели от атомната експлозия над Хирошима, само на 1–2 км от мястото на взрива.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.