1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Леко понижение на цените на бялата кристална захар отчитат от ДКСБТ

Леко понижение на цените на бялата кристална захар отчитат от ДКСБТ

Средно за страната, цената на едро на захарта е 1,98 лв./кг

 

По данни на ДКСБТ през периода 27 февруари – 6 март 2013 г. средните цени на бялата кристална захар на едро и на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) отбелязват леко понижение спрямо предходната седмица, докато цената на дребно в другите търговски обекти (ДТО) остава без промяна.

Средно за страната, цената на едро на захарта е 1,98 лв./кг, с 0,5% по-ниска в сравнение с предходната седмица. На борсите в страната захарта се търгува в ценовите граници от 1,77 лв./кг (Добрич) до 2,20 лв./кг (Разград и Смолян). В девет от областните центрове се наблюдава леко седмично поевтиняване на продукта, в рамките на 0,5 – 4,5% (Благоевград). В пет от областите се отчита незначително повишение на цените на захарта, като в четири от тях с по 0,5%, а в Добрич с 0,6%.

Средно за страната, цена на дребно на захарта в големите търговски вериги е 2,11 лв./кг, с 1,4% по-ниска спрямо предходната седмица. Основна причина за понижението е промоционалният период за продукта в част от големите супермаркети в страната. По области, захарта в ГТВ се предлага на цени от 1,99 лв./кг (Кюстендил) до 2,28 (Пазарджик). Седмични ценови изменения се наблюдават в единадесет от областите, в границите от -8,5% (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до +2,6% (Търговище).

В другите търговски обекти средната цена на бялата захар за страната остава без промяна спрямо предходната седмица – 2,27 лв./кг. По области, стойностите варират от 2,08 лв./кг (Кърджали) до 2,40 лв./кг (Габрово и Разград). Незначително изменение на цените през изтеклата седмица се регистрира единствено в три от областите – понижение в София (с 2,2%) и Плевен (с 2,1%) и повишение в Бургас (с 2,2%).

Средно за страната, цените на дребно на захарта в ГТВ са с 0,16 лв./кг по-ниски от тези в другите търговски обекти, като разликата достига до 0,31 лв./кг в четири от областните центрове (Враца, Монтана, Пловдив и Разград). В Кърджали и Варна цените на захарта в малките магазини са съответно с 0,07 и 0,03 лв./кг по-ниски от тези в големите супермаркети.

Най-голям марж между цените на едро на захарта и тези на дребно за ГТВ се регистрира в Добрич (0,38 лв./кг), а за ДТО в Плевен (0,47 лв./кг). В три от областите цените на продукта в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро, като разликата в тази посока достига до 0,14 лв./кг във Враца.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.