1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Леко понижение в средните цени на рафинираното слънчогледово олио отчитат от ДКСБТ

Леко понижение в средните цени на рафинираното слънчогледово олио отчитат от ДКСБТ

По области, стойностите са в широкия диапазон от 1,90 лв./литър до 2,80 лв./литър

През периода 2 – 9 октомври 2013 г. се наблюдава леко понижение на средните цени по веригата на предлагане на рафинирано слънчогледово олио в страната, съобщават от ДКСБТ.

Средната цена на едро на рафинираното слънчогледово олио за анализирания период е 2,17 лв./литър, с 0,9% по-ниска в сравнение с предходния седмичен период. По области, стойностите са в широкия диапазон от 1,90 лв./литър (Хасково) до 2,80 лв./литър (Варна и Стара Загора). През изтеклата седмица олиото се продава по-евтино по тържищата в девет областни града, като седмичното намаление на цените е в границите от 0,9% (в Пловдив) до 9,1% (във Враца). Увеличение на цените на едро се отчита само в областите Монтана (с 0,5%) и София (с 6,3%).

Средно за страната, цената на дребно на рафинираното олио в големите търговски вериги (ГТВ) намалява с 1,1% спрямо предходната седмица, до 2,66 лв./литър. Предлагането в тези обекти е в ценовия интервал от 2,42 лв./литър (Добрич) до 3,04 лв./литър (Смолян). В десет от областните центрове се наблюдава поевтиняване на продукта спрямо предходната седмица, в рамките на 0,8 – 8,3% (Добрич). Повишение на цените се регистрира в три области – Русе (с 1,9%), Шумен (с 2%) и София (с 6%).

При търговията на дребно с олио в другите търговски обекти (ДТО) се отчита понижение на средната стойност за страната с 1,4% на седмична база, до 2,77 лв./литър. По области, цените варират от 2,50 лв./литър (Ямбол) до 3,21 лв./литър (Смолян). В дванадесет области е налице седмично поевтиняване на продукта с между 1% (Пловдив) и 5,4% (Габрово и Плевен). Единствено в област Сливен цената на олиото в ДТО нараства - с 0,8%.

Средно за страната, цените на олиото в по-малките магазини са по-високи от тези в големите супермаркети с 0,11 лв./литър, като тази разлика е най-голяма в Силистра - 0,43 лв./литър. В областите Бургас, Варна, Враца, Ловеч, Сливен и Ямбол  цените на олиото в ДТО са с до 0,14 лв./литър по-ниски от тези в големите супермаркети.

През анализирания период най–голям марж между цените на едро и на дребно на слънчогледовото олио се отчита в Хасково за големите супермаркети - 0,85 лв./литър и в Смолян за по-малките магазини – 1,08 лв./литър. За поредна седмица в област Варна цените на дребно на олиото както в ГТВ, така и в ДТО, са чувствително по-ниски от тези на едро - съответно с 0,21 лв./литър и 0,22 лв./литър.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.