1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Мораториумът във Франция за отглеждане на ГМ царевица на "Монсанто" ще се запази

Мораториумът във Франция за отглеждане на ГМ царевица на "Монсанто" ще се запази

Това заяви френският президент Франсоа Оланд

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че забраната за отглеждане на генномодифицирана царевица, продавана от американския гигант "Монсанто" (Monsanto), може да продължи да се прилага, въпреки съдебно решение, съобщи "Франс прес".

Миналата седмица френският Държавен съвет, който дава правни съвети на правителството, постанови, че мораториумът, наложен върху забраната да се отглежда ГМ царевицата MON810 от март 2012 г., не отговаря на законодателството в Европейския съюз, отбелязва "Дневник".

Според правилата на ЕС държавите членки могат да налагат подобна забрана в извънредна ситуация или в случай, който представлява голям риск за хората, животните или околната среда. Оланд обаче подчерта, че "мораториумът ще бъде удължен". По думите му забраната за ГМ царевица е не заради отказ от прогреса, а в името на прогреса.

"Не можем да приемем един продукт - царевицата, да има лоши последици върху други продукции", допълни той, като все как заяви, че това решение ще трябва да бъде правно подсигурено на национално ниво и особено на ниво ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.