1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. На българският пазар се предлагат фалшиви и нискокачествени хранителни стоки

На българският пазар се предлагат фалшиви и нискокачествени хранителни стоки

Липсват означения за произхода на продуктите или етикетите са с подвеждаща информация

На българския пазар се предлагат фалшиви, нискокачествени и опасни хранителни стоки, при това обозначени за съответствие с българските стандарти. Пазарът на хранителните стоки продължава да е рисков и стресира потребителите чрез постоянната възможност за дадена стока да се плати доста висока цена и след това да се окаже, че е купено доста сполучливо менте. Различно от това, за което е платено, а в много случаи и опасен за здравето хранителен продукт. Това са само от заключенията на Федерацията на потребителите в България, потребителския Интернационал и Националната лотария на Великобритания след съвместно лабораторно проучване на различни месни и млечни храни, брашно, както и на мед и оцет, предлагани у нас. Продуктите са закупени на случаен принцип от големите хранителни вериги в Пловдив, Пазарджик, София, Стара Загора, Варна и Бургас.

Потребителите не разполагат с достатъчно предварителна информация за характеристиките и качеството на предлаганите хранителни стоки. На много от тях липсва означение за произхода им или етикетите са с подвеждаща информация. Това се отнася за почти всички хранителни продукти, като млякото и млечните произведения (сирене, кашкавал и масла), подправките (лимонови сокове, горчици, кетчупи, пипери и т.н.), колбасите, безалкохолните напитки и минералните води, растителните масла и маргарините, вината и спиртните напитки и др.

От изследваните 19 мостри колбаси е установено, че 15 са с подвеждаща потребителите информация, като освен изрично посоченото свинско месо има и говеждо. В момента у нас се правят между 5 и 10 вида луканки, но коя от тях е истинска е почти загадка. Това, което се продава за луканка, в много случаи е просто пореден вариант на колбас, твърдят специалистите.

Резултатите от анализите на брашно тип 500 също са обезпокоителни. От 10 мостри, 8 не отговарят на показателите на посоченото на опаковката БДС 2684-79. Четири от тях се разминават в показателите количество и мокър глутен и 4 не отговарят, освен на тези показатели, и на отпускане на глугена. Множество несъответствия са констатирани и след изследваните 23 мостри кашкавал „Витоша". Резултатите от органолептичната преценка при повечето проби дали отклонения в консистенцията - мека или жилава, и най-вече в показателите вкус, мирис и аромат.

Обект на анализ били и 12 проби мед. На много от тях върху опаковката с големи букви е изписано: мед от рози, от портокал, от магарешки бодил и т.н., и с малки буквички някъде е изписано пчелен продукт, почти незабележимо за потребителя.

Резултатите от направените анализи показват, че контролът, осъществяван от държавните органи в никакъв случай не е достатъчен. Това позволява на производители и търговци да предлагат продукти с подвеждаща информация и да нарушават основното правото на потребителя на достоверна информация. Оказва се, че и в големите и популярни вериги магазини липсва надеждна система срещу фалшиви и нискокачествени продукти и няма гаранция за качеството, за ясна, точна и достоверна информация за продуктите, които се предлагат там.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.