1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Нерегламентирани тържища за месо в Пловдивско

Нерегламентирани тържища за месо в Пловдивско

Снимка:

Само за един месец ОДБХ е бракувала почти 200 килограма храни

Търговците не се свенят да мамят и преди празниците в стремежа си да изкарат някой лев. Близо 100 килограма незаконно месо бе конфискувано в Пловдивско. То се е продавало на нерегламентирани тържища в Перущица и Кричим и е нямало никакви документи за качество и произход. Незаконен пазар за месо върти търговия и в Стамболийски, съобщи пред Дарик радио и.д. директор на Областната агенция по безопасност на храните в Пловдив д-р Иван Шиков.

Той уточни, че в региона единствените регламентирани тържища са в Раковски и Асеновград. Шиков подчерта, че е работа на кметовете да контролират незаконните пазари. Само за един месец агенцията е бракувала почти 200 килограма храни, които са изпратени за унищожение към екарисажа във Варна.

Шиков обясни, че става дума за продукти, които нямат нужните придружителни документи и здравна идентификационна маркировка. 93 килограма храни не са отговаряли на микробиологичните критерии за безопасност при взети проби от официалния контрол. До момента няма констатирани нарушения при извършените над 100 проверки на предприятия и заведения за хранене под тепетата, пише "Новинар".

Изрядни са и борсите за хранителни продукти. Не са открити и пропуски в детските кухни. Търговците обаче не бива да са спокойни, защото масовите инспекции на хипермаркетите и кварталните бакалии няма да спрат до края на годината. През всичките почивни дни инспектори от агенцията за храните ще дежурят денонощно – графикът и телефоните на всеки един от тях ще бъдат оповестени публично.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.