1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Нов сорт сусам създадоха учени от Института по растителни генетични ресурси в Садово

Нов сорт сусам създадоха учени от Института по растителни генетични ресурси в Садово

Културата е високодобивна и подходяща за механизирано прибиране

Нов сорт сусам създадоха учени от Института по растителни генетични ресурси в Садово. Културата е високодобивна и подходяща за механизирано прибиране. В световен мащаб единствено в Съединените щати има сусам, който може да се прибира с техника. Българската иновация получи награда от международното агроизложение АГРА в Пловдив.

Години наред сусамът се прибира само ръчно. Именно това е причината у нас да се отглеждат едва 10 хиляди декара, въпреки високата международна цена. С механизираното прибиране ще се увеличи интересът на българските стопани към културата,  според учените. След 25-годишен труд изследователите финализират работата си. 

Сумарната загуба от прибирането на културата е около 15 процента, което е незначително, споделя ученият. За две години иновативният сорт удвоява площите си. Сусамът дава рекордна реколта – между 100 и 150 кг от декар. Вече има и международен интерес към българския сусам.

Учените в Садово могат да задоволят исканите обеми от производителите, както у нас, така и в Европа. Сусамените семена се използват най-вече в производството на тахан и добавка към различни храни.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.