1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Пазарът на брашно тип „500” в страната е относително спокоен

Пазарът на брашно тип „500” в страната е относително спокоен

Средната цена на дребно в големите търговски вериги е 1,01 лв./килограм

През периода 13 – 20 ноември 2013 г. пазарът на брашно тип „500” в страната е относително спокоен, съобщават от ДКСБТ.

През последната седмица средната цена на едро на брашното за страната отбелязва повишение с 1,2% на седмична база, до 0,84 лв./кг. По области, цените на едро са в диапазона от 0,61 лв./кг (Враца) до 1,10 лв./кг (Варна). В десет от областните центрове се отчита седмично поскъпване на продукта в рамките на 1 – 8% (Монтана). Същевременно, в шест области се наблюдава понижение на ценовите стойности с между 2,3% (Русе) и 7,8% (Силистра).

През анализирания период средната цена на брашно тип „500” на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) е 1,01 лв./кг, с 1% по-ниска спрямо предходната седмица. В ГТВ продуктът се предлага на цени от 0,94 лв./кг (Пазарджик, Пловдив и София) до 1,14 лв./кг (Смолян). В три от областните центрове се отчита седмично поевтиняване на продукта – Пловдив (с 3,1%), Разград (с 4,8) и София (с 5,1%). Повишение на цените в големите супермаркети се регистрира единствено в област Силистра (с 4,8%).

При търговията на дребно с брашно в другите търговски обекти (ДТО) средната цена за страната остава на нивото от предходната седмица – 1,09 лв./кг. По области, цените на брашното в по-малките магазини се движат в границите от 1,00 лв./кг до 1,15 лв./кг, като най-ниски са стойностите във Варна, а най-високи в Силистра и Смолян. Седмично изменение на цените се регистрира само в две области – понижение с 2,9% във Варна и повишение с 1,8% в Разград.

Цените на брашното в големите супермаркети са средно с 0,08 лв./кг по-ниски от тези в по-малките магазини, като в Пловдив тази разлика достига до 0,20 лв./кг. Изключение са областите Варна и Търговище, където цените на брашното в ДТО са съответно с 0,02 лв./кг и 0,04 лв./кг по-ниски от тези в ГТВ.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в големите търговски вериги са с 0,17 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в по-малките магазини – с 0,25 лв./кг. Маржът между цените на едро е най – висок във Враца и Силистра (с 0,38 лв./кг), а при цените на дребно е най-значителен отново във Враца (с 0,47 лв./кг). В областите Шумен, Варна и София цените на продукта в големите супермаркети са с между 0,07 и 0,09 лв./кг по-ниски от тези на едро. Подобна е ситуацията и в по-малките магазини във Варна, където се отчита с 0,10 лв./кг по-ниска средна цена от тази на едро за същата област.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.